Johannes (evangelist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes de evangelist
Johannes de Evangelist, Duitsland ca. 1400, Catharijneconvent, Utrecht

De evangelist Johannes (Hebreeuws: יוחנן Yoḥanan "De Heer is genadig") (? - ca. 110) wordt in de christelijke traditie als de schrijver van het Evangelie volgens Johannes en als dezelfde persoon als de apostel Johannes gezien.

De traditie beschouwt de apostel Johannes als de schrijver van vijf boeken van het Nieuwe Testament: het vierde evangelie, drie katholieke brieven en de Openbaring. Hiertegen brengen sommigen bezwaren in; men spreekt in dit verband wel van het ‘Johanneïsch vraagstuk’.

In de beeldende kunst wordt Johannes, sinds de 4e eeuw, ook voorgesteld als zijn symboolgestalte: 'adelaar'. Deze weergave wordt tetramorf genoemd.

Ouderdom van het Johannesevangelie[bewerken]

In de 20e eeuw was de meerderheid van de Bijbelwetenschappers ervan overtuigd dat het evangelie aan het eind van de tweede eeuw was ontstaan. De vondst van een snipper papyrus met een deel van de tekst van Johannes 18, Papyrus 52, dat gedateerd wordt tussen 125 AD en 150 AD, heeft deze speculatie echter weerlegd.[bron?] Het Johannesevangelie is waarschijnlijk als laatste evangelie geschreven. Volgens de introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling zijn er aanwijzingen dat de auteur zijn werk niet heeft kunnen afronden en zou dat er de oorzaak van zijn dat het aan hem toegeschreven evangelie chronologische onjuistheden zou bevatten.

Zie ook[bewerken]