vdk bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
vdk bank
hoofdkantoor in Gent
Motto of slagzin voor het leven
Oprichting 1926
Sleutelfiguren Leen Van den Neste, Wouter Van Besien
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Sint-Michielsplein 16, Gent
Werknemers 267 (2020)
Producten Financiële producten
Sector bank
Winst/jaar € 10,606 miljoen (2020)
Website www.vdk.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vdk bank is een Belgische ethische bank, haar directe voorganger werd in 1926 opgericht in de schoot van de Christelijke Arbeidersbeweging. De bank is sinds 1988 hoofdsponsor van voetbalclub AA Gent[1] en vdk bank Gent damesvolley.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1926 werd het Volksspaarwezen opgericht in Gent, een netwerk uitgebouwd door bestuursleden, zoals onderwijzers en bedienden, die het agentschap als bijberoep uitoefenden. Geleidelijk aan is het uitgegroeid tot een volwaardig kantorennet en geëvolueerd van spaarkas naar spaarbank.

Na de crisis van de jaren 1930 kwam er een wet waarin spaar- of depositobanken werden gescheiden van zaken- of investeringsbanken en in 1934 werd het Volksspaarwezen herdoopt tot Volksdepositokas (VDK). VDK bleef los opereren van de Belgische Arbeiderscoöperatie (BAC), waarmee onder meer de christelijke spaarkassen uit Antwerpen en Brussel fuseerden. In overleg met BAC kon VDK na de Tweede Wereldoorlog sterk uitbreiden in de arrondissementen Gent en Eeklo in de provincie Oost-Vlaanderen.

In 1980 kocht de VDK Spaarbank de voormalige Ford-garage aan het Gentse Sint-Michielsplein van de familie Vandersmissen en bracht er in 1984 zijn hoofdzetel in onder. Tot 1924 had op die plaats het Hotel De Potter uit 1775 gestaan, later het kantoor van de financiële instelling l'Union de Crédit de Gand.

Op 27 augustus 1992 hielden de VDK spaarbank, de vzw ACT (tegenwoordig vzw TRIAS) en de NGO Disop de coöperatieve investeringsmaatschappij met sociaal oogmerk Incofin cvso boven de doopvont. Incofin startte met een beginkapitaal van 5 miljoen Belgische frank (123.946 euro) en formuleerde als doel te participeren in het risico dat lokale partners en kleine ondernemers in de derde wereld nemen. Incofin cvso wil meer kmo's de mogelijkheid bieden om van start te gaan en hen tegelijk een betere slaagkans geven. In 2017 bestond Incofin 25 jaar en overschreed het kapitaal voor het eerst 40 miljoen euro. Incofin cvso telde in 2020 ruim 2200 aandeelhouders en had 44 lokale financiële partners die ook technische ondersteuning op maat gaven aan cliënten die voornamelijk microkrediet aanwendden.

In 1993 veranderde BAC haar naam in BACOB, groeide verder uit tot de commerciële Artesia Banking Corporation en ging na 2000 op in de Frans-Belgische bank Dexia. Hierdoor verloor VDK haar exclusiviteit in de regio Gent-Eeklo maar kon zich wel verder uitbouwen in Oost- en West-Vlaanderen.

Een poging in 1999 om de VDK spaarbank op te laten gaan in Artesia (voorloper van Belfius) zette bijzonder veel kwaad bloed bij de christelijke arbeidersbeweging en werd daarom geblokkeerd.[2]

Vanuit haar ontstaansgeschiedenis heeft vdk bank in haar beleggingen en kredieten steeds veel aandacht gehad voor arbeidsrechten en mensenrechten. De laatste decennia is ook milieu en klimaat daarin een belangrijke rol gaan spelen en positioneert de bank zich als duurzame en ethische bank.

Op 28 juni 2017 werd de bank omgedoopt tot vdk bank en startte op 13 november 2019, samen met de kleinere banken Crelan, AXA Bank, Argenta Groep en Bpost, met het opzetten van Jofico, een joint venture voor de aankoop, beheer en onderhoud van gezamenlijke geldautomaten.

In 2019 had vdk bank een balanstotaal van 4,258 miljard euro bij een winst van 16,121 miljoen euro , het eigen vermogen bedroeg 328,886 miljoen euro. Dit resultaat werd behaald door 273 werknemers (248,35 VTE) in 70 kantoren met iets minder dan 140.000 klanten.

In augustus 2020 wordt bekend dat voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien coördinator duurzaam en ethisch bankieren wordt bij vdk bank.[3]

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vdk bank is steeds in handen gebleven van de lokale christelijke arbeidersbeweging. Tot 2016 was iets meer dan de helft van de aandelen in handen van enkele Gentse partijen die via een aandeelhoudersovereenkomst hun lot aan elkaar verbonden hadden: de investeringsmaatschappij Volksvermogen (17%), vzw de Kade (16%) die aanleunt bij Beweging.net (het vroegere ACW) en de vakbond ACV-Metea (11%).[4] Voorts maken ook een organisatie die aanleunt bij het christelijk ziekenfonds en een aantal Gentse families deel uit van deze groep.

20,1% van de aandelen waren in handen van de Groep Arco, maar vanaf 2008, de implosie van Dexia en de gevolgen voor Arco en haar coöperanten, werd na lang onderhandelen een oplossing gevonden door Alain Bostoen, topman van het Gentse chemie- en wasmiddelenbedrijf Christeyns en ook aandeelhouder van bank-verzekeraar KBC, om 4% van de aandelen vdk bank te laten overnemen.

De resterende aandelen werden van Arco overgekocht door de groep meerderheidsaandeelhouders.[5] Er wordt verondersteld dat dit gebeurde a rato van de bestaande deelname in vdk bank waardoor Volksvermogen de grootste aandeelhouder blijft. Deze deal waardeerde het eigen vermogen van de bank toen op 200 miljoen euro. 17,8% van de aandelen is nog steeds in handen van Belfius. Deze bank werd niet betrokken in de zoektocht naar een overnemer voor de Arco-aandelen.

Sleutelpersonen begin 2022:

  • Voorzitter directiecomité: Leen Van den Neste
  • Lid directiecomité: Frank Vereecken
  • Lid directiecomité: Geert Van Caenegem
  • Lid directiecomité: Michael Voordeckers
  • Voorzitter Raad van Bestuur: Louis Vervloet
  • Algemeen secretaris: Pieterjan Vandenhout

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie VDK Spaarbank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.