NewB

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NewB
Motto of slagzin Bankieren voor goed veranderen! Changeons la banque pour de bon!
Rechtsvorm Europese Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Oprichting 6 mei 2011
Sleutelfiguren Thierry Smets (CEO), Bernard Bayot (voorzitter raad van beheer)
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Kruidtuintraat 75, Sint-Joost-ten-Node
Werknemers 30 (2020)
Producten betalen, financiën, sparen, verzekeringen
Sector bank
Website www.newb.coop
Portaal  Portaalicoon   Economie

NewB is een Belgische coöperatieve bank voor ethisch en duurzaam bankieren. De bank telt in 2021[1] 116.128 individuele coöperanten, 349 Belgische middenveldorganisaties en 11 institutionele investeerders; elke mede-eigenaar beschikt over één stem. De bank is gevestigd in Sint-Joost-ten-Node in Brussel en is een internetbank, heeft dus geen filialen. NewB profileert zich als een waardegedreven bank, dat wil zeggen dat zij naast een gezonde bedrijfsvoering mikt op de realisatie van dertien coöperatieve waarden: transparantie, participatie, duurzaamheid, eerlijkheid, eenvoud, soberheid, inclusie, innovatie, professionaliteit, veiligheid, integratie, diversiteit en nabijheid. De waarden zijn verankerd in een sociaal en milieuhandvest, op de handhaving ervan wordt toegezien door een onafhankelijk opererend Maatschappelijk Comité, benoemd door de coöperanten.

Oprichtingsfase[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 mei 2011 richtten 24 organisaties NewB op als Europese coöperatieve vennootschap (SCE) uit onvrede met de grootschalige Belgische staatssteun aan private banken tijdens de kredietcrisis.[2] In 2013 werd de werving van coöperanten gestart, een week later bleken meer dan 26.000 mensen bereid tot de aankoop van een aandeel van 20 euro.[3]

In 2016 werd GoodPay gelanceerd, een duurzame prepaid betaalkaart waarbij 5 eurocent per betalingsverrichting naar een zelfgekozen goed doel ging. Kort daarna ging NewB in zee met Monceau-Assurances, een Franse coöperatieve verzekeringsmaatschappij die sinds 2018 voor NewB auto-, fiets- en woningverzekeringen aanbiedt.[4] In de aanloop naar de invoering van de NewB-betaalkaart (juni 2021) werd het contract voor de GoodPay-card (dat werkte via Mastercard) opgezegd.

Nieuw voor België is dat NewB via hetzelfde pasje de diensten van Bancontact en Visa Debit combineert. Nieuw is ook dat de rekeninghouder zelf bepaalt hoeveel deze maandelijks bijdraagt voor de kosten van het aanhouden van zijn betaal- en spaarrekening. Bij 100.000 klanten ligt de kostprijs op 2 euro per maand. Het merendeel van de NewB-klanten heeft er een extra bedrag voor over zodat ook minder vermogende klanten een goedkope rekening kunnen openen.

Eind 2019 werd er tijdens een korte publiciteitscampagne bijkomend geld opgehaald met het oog op het verkrijgen van een banklicentie. De 52.000 coöperanten werden aangesproken, maar ook het brede publiek via onder meer de sociale media, lokale evenementen, infobijeenkomsten in zaaltjes en een affichecampagne in treinstations. Het aantal NewB-coöperanten verdubbelde daardoor ruim, een coöperant deed een gemiddelde investering van 572 euro. Franstalige overheidsorganisaties, universiteiten en enkele Waalse bedrijven droegen grotere bedragen bij, het merendeel van het benodigde kapitaal werd bij individuele burgers opgehaald: er werd 35 miljoen euro bijeengebracht om de feitelijke oprichting van de bank te kunnen financieren.[5]

Op 21 januari 2020 kreeg NewB een licentie van de Nationale Bank van België en op 31 januari van de Europese Centrale Bank. Vervolgens bereidde de bank zich voor om vanaf de zomer kortetermijnkredieten, zicht- en spaarrekeningen aan te bieden.[6] Eind maart maakte Tom Olinger bekend dat hij enkele maanden later zou stoppen als CEO van de bank in wording.[7] In juni bleek dat de bank haar opstart om operationele redenen diende uit te stellen tot het einde van het jaar.[8] In november 2020 stemde de algemene vergadering voor Thierry Smets als nieuwe CEO. Vanaf dat moment konden de eerste coöperanten zich melden voor het openen van bankrekeningen.[9] In 2021 werd het openen van rekeningen door particulieren opengesteld. Later in 2021 zouden organisaties en bedrijven een bankrekening kunnen openen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]