Belga (persbureau)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belga
Voormalig hoofdkantoor van Belga in Schaarbeek
Voormalig hoofdkantoor van Belga in Schaarbeek
Oprichting 1920 als Agence télégraphique belge de Presse
Oprichter(s) Pierre-Marie Olivier en Maurice Travailleur
Eigenaar Belgische dagbladen en zenders
Sleutelfiguren Patrick Lacroix, Managing Director
Hoofdkantoor Arduinkaai 29 in Brussel
Werknemers <150
Producten nieuws (tekst, foto, video, audio)
Sector persbureau
Omzet € 17.563.578 (2013)
Winst € 3.474.734 (2013)
Website http://www.belga.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Belga News Agency is het grootste Belgisch persbureau en is de Belgische hoofdleverancier van actualiteit aan de media. Belga brengt 24 uur per dag, 7 dagen per week, snel, betrouwbaar en kwalitatief nieuws uit binnen- en buitenland. De berichtgeving bestrijkt alle domeinen: van politiek, economie, sociale aangelegenheden, financiën, sport, cultuur, tot faits divers en entertainment. Elke dag leveren de journalisten en persfotografen honderden foto’s en tekstberichten, tientallen online-berichten, audiobulletins en videoreportages, telkens in beide landstalen, via BelgaBox aan de traditionele media: de geschreven pers (dagbladen en weekbladen), radio en televisie. Daarnaast biedt Belga ook een crossmediaal pakket van diensten aan aan overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties, ondersteund door geavanceerde technologie en toegespitst op hun specifieke communicatiebehoeften: BelgaSource/BelgaNews voor bedrijven en BelgaGov voor overheidsinstanties.

Het bedrijf is in handen van zijn voornaamste gebruikers, de Belgische dagbladen en zenders.

Het nieuwsagentschap is sinds medio december 2014 gevestigd in de Arduinkaai 29 in Brussel, waar voorheen de redactie van De Morgen gevestigd was.[1] Daarvoor hield het kantoor in de Frederic Pelletierstraat 8b in Schaarbeek.

Geschiedenis[bewerken]

Het persbureau werd in 1920 opgericht door Pierre-Marie Olivier en Maurice Travailleur onder de naam "Agence télégraphique belge de Presse (Belga)". Op 21 januari 1921 verspreidde het bureau de eerste telegrafische berichten, aanvankelijk enkel in het Frans; de afnemers waren toen 45 kranten, 16 banken, 9 handelsondernemingen en de overheid. In 1944 worden de berichten ook in het Nederlands verspreid en komt er een sportredactie. In 1970 wordt de redactie onder leiding van dichter en journalist Willy Vaerewijck gesplitst in een Franstalige en Nederlandstalige sectie, die apart werken.

Financieel[bewerken]

De volledige naam van Belga is Agence Belga-Agence TÉLÉGraphique Belge De Presse, S.A.-Agentschap Belga-Belgisch Perstelegraaf Agentschap N.V..

De jaarlijkse omzet bedraagt ca. 17 miljoen euro; er werken 135 personeelsleden, waarvan 100 journalisten en 35 bedienden. Jaarlijks worden ongeveer 231.000 berichten en 150.000 eigen foto's verspreid, naast foto's afkomstig van AFP en het European pressphoto agency (EPA).

Prijzen[bewerken]

Belga kreeg voor BelgaBox, het platform vóór en door journalisten, van de Europese Alliantie van Nieuwsagentschappen (EANA) de 2014 Award for Excellence in News Agency Quality.[2]

Externe link[bewerken]

  1. deredactie.be - informatie 2014
  2. deredactie.be - informatie 2014