Arrondissement Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Niet te verwarren met het gelijknamige kiesarrondissement Gent.
Gent
Arrondissement in België Vlag van België
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Oppervlakte 943,62 km²
Coördinaten 51°3'NB, 3°42'OL
Bevolking (bron: ADSEI)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
574.836 (01/01/2023)
49,58%
50,42%
605,31 inw./km²
Buitenlanders 10,59% (01/01/2022)
Economie
Gemiddeld inkomen 21.895 euro/inw. (2020)
Werkloosheidsgraad 6,73% (jan. 2019)
Overige informatie
Gemeenten 21 (tot 2018)
17 (sinds 2019)
Deelgemeenten 84
NIS-code 44000
Portaal  Portaalicoon   België

Het arrondissement Gent is het grootste van de zes arrondissementen van Oost-Vlaanderen in België en omvat 17 gemeenten. Het arrondissement heeft een oppervlakte van 943,62 km² en telde 574.836 inwoners op 1 januari 2023. De hoofdstad ervan, dichtst bevolkt (en met het hoogste aantal deelgemeenten), is Gent, tevens hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het arrondissement Gent ontstond in 1800 als eerste arrondissement in het Scheldedepartement. Het bestond oorspronkelijk uit de kantons Deinze, Eeklo, Evergem, Gent, Kruishoutem, Lochristi, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Waarschoot en Zomergem.

In 1803 werd het kanton Eeklo afgestaan. Dit kanton werd samengevoegd met het arrondissement Sas-van-Gent tot het nieuwe arrondissement Eeklo.

In 1818 werd het kanton Kruishoutem afgestaan aan het arrondissement Oudenaarde.

In 1921 werden gebiedsdelen van Laarne en Kalken van het arrondissement Dendermonde aangehecht om zo de nieuwe gemeente Beervelde te vormen.

In 1927 werden gebiedsdelen van Kluizen, Ertvelde en Zelzate van het arrondissement Eeklo aangehecht met het oog op de uitbreiding van de Gentse haven.

In 1977 werd de toen opgeheven gemeente Ertvelde ,waar ondertussen sinds 1965 ook Kluizen deel van uitmaakte, van het arrondissement Eeklo aangehecht.

Het arrondissement was tot 2014 zowel een bestuurlijk als een gerechtelijk arrondissement. Het gerechtelijk arrondissement Gent bevatte ook alle gemeenten in het bestuurlijk arrondissement Eeklo. In 2014 is het gerechtelijk arrondissement Gent opgegaan in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen.

Op 1 januari 2019 ontstonden enkele nieuwe fusiegemeenten. Knesselare werd bij Aalter gevoegd, Nevele bij Deinze en Waarschoot, Lovendegem en Zomergem vormden alle drie samen Lievegem. Hiermee verminderde het aantal gemeenten in het arrondissement van 21 naar 17.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Gent Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente District
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaanderen Vlaanderen Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Gent 17 -
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur Districtscollege
Raad Europees Parlement Senaat Kamer van
volksvertegen­woordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad Districtsraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Oost-Vlaanderen Gent Gent
Deinze
10 17 -
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads- Districtsraads-
Kantons:
Gemeenten:
Deelgemeenten:

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bron:NIS - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; vanaf 1980= inwoneraantal per 1 januari

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Sociaal overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Op arrondissementsniveau zijn er twee overlegorganen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties: de Sociaal-Economische Raad van de Regio (SERR) en het Regionaal Economisch Sociaal Overlegcomité (RESOC). De SERR Gent is bipartiet samengesteld en de RESOC Gent tripartiet, dit wil zeggen dat er ook vertegenwoordigers van de gemeenten en provincies aan deelnemen. Het bevoegdheidsgebied van de RESOC Gent en de SERR Gent komt overeen met de oppervlakte van het arrondissement. Beide overlegorganen komen op regelmatige basis samen.

RESOC Gent[1] heeft onder meer de bevoegdheid om het streekpact op te stellen[2], dit is een strategische visie op de sociaaleconomische ontwikkeling van de streek met een duur van zes jaar. Daarnaast kunnen steden, gemeenten en de Vlaamse Regering het orgaan om advies vragen over sociaaleconomische kwesties. De twee voornaamste beleidsterreinen van het RESOC zijn economie en werkgelegenheid. RESOC Gent is samengesteld uit 8 vertegenwoordigers van de lokale werknemersorganisaties (ABVV, ACV en ACLVB), 8 vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties (Voka, UniZO, Boerenbond en Verso) en ten slotte 4 vertegenwoordigers van de gemeenten en 4 voor de provincie. Daarnaast kan RESOC Gent autonoom beslissen om bijkomende organisaties of personen uit te nodigen. Voorzitter van RESOC Gent is Sofie Bracke.[3]

SERR Gent heeft als belangrijkste taak de verschillende overheden te adviseren over hun werkgelegenheidsinitiatieven voor de eigen streek. Daarnaast houdt de raad in de gaten hoe de werkgelegenheid zich ontwikkelt in de regio, met specifieke aandacht voor kansarme groepen.

Beide overlegorganen worden overkoepeld door het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV), een juridische hulpstructuur op provinciaal niveau, die verantwoordelijk is voor het personeels- en financiële beheer van de verschillende SERR's en RESOC's binnen de provincie Oost-Vlaanderen.