Heusden (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heusden
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Heusden
Heusden (België)
Heusden
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Destelbergen Destelbergen
Fusie 1977
Coördinaten 51° 1′ 42″ NB, 3° 47′ 57″ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,06 km²
Overig
Postcode 9070
Netnummer 09
NIS-code 44013(B)
Oude NIS-code 44028
Detailkaart
Kaart van Heusden
Locatie in Destelbergen
Portaal  Portaalicoon   België

Heusden is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Destelbergen. Heusden was tot 1977 een zelfstandige gemeente. Het dorp ligt op de linkeroever van de Schelde, tussen Destelbergen en Wetteren. Heusden ligt een vijftal kilometer ten oosten van de stad Gent, maar binnen de Gentse ringweg R4. De snelweg A14/E17 scheidt Heusden van Destelbergen zelf. Toen de Schelde in 1882 werd rechtgetrokken verloor Heusden een deel van zijn grondgebied aan Melle.

Dorpscentrum van Heusden

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Heusden is een voorhistorische nederzettingsnaam, de oorspronkelijke benaming voor Heusden was ''Kusidiniom'', het komt voort uit de Keltische persoonsnaam ''Kusidinios''. Heusden werd dus genoemd naar ''het gebied van Kusidinios''. ''Kusidinios'' was hoogstwaarschijnlijk een Keltische clanleider.

Doorheen de eeuwen is de naam ''Kusidiniom'' zijn betekenis verloren waardoor het vatbaar was voor verbastering en reductie, tot het uiteindelijk 'Heusden' is geworden zoals we het vandaag kennen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het dorp, is die van wanneer de abt Othejbold in de 11e eeuw, het gegeven noteert in een document dat de plaats tot de Sint-Baafsabdij zou hebben toebehoord voor de invasie van de Noormannen. Wat later valt het onder de zeggenschap van de heren van Heusden. Na het huwelijk in 1212 van Beatrix van Heusden met Zeger III, de burggraaf van Gent, wordt de burggraafschap van Gent naar Heusden overgebracht. Heusden viel tot het einde van ancien régime onder de burggraven van Gent.

Bewoning in het gebied gaat terug tot de prehistorische periode Mesolithicum (ca. 10.000 tot ca. 5000 v.Chr.), dit bleek uit onderzoek in zowel Destelbergen als Heusden.

Heusden is onder meer bekend van het Cisterciënzerinnenabdij van Nieuwenbosch, die in 1247 werd gesticht. Het klooster was zeer bekend. In 1578 werd het echter door de Beeldenstormers vernield en het klooster hield op te bestaan. De zusters van het klooster verhuisden daarna naar Gent.

Een jaarlijks evenement in Heusden is de kermiskoers "Grote Prijs Maurice Raes" in de volksmond bekend als Heusden Koers of het "wereldkampioenschap der kermiskoersen".

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Heilig-Kruiskerk uit 1844
  • voormalige pachthoeve Bosseveerhoeve of hoeve Ten Bossche van de verdwenen Abdij Nieuwenbosch of Nonnenbos (1247-1579) aan de Schelde
  • de Zandberg: een zeldzame duintop
  • het natuurgebied Kalverbos, oude Scheldemeanders, meersen, oude turfputten en hoeves, een belangrijk waterwildgebied, moerasflora...
  • de talrijke kastelen
  • het Familiepark Harry Malter, een recreatiepark gesticht door Harry Malter, bekend van Circus Piste

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Heusden had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeester waren:

De laatste burgemeester, Jean van Tieghem de Ten Berghe, werd na de gemeentelijke fusie nog een legislatuur burgemeester van fusiegemeente Destelbergen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub KFC Heusden Sport is aangesloten bij de KBVB en actief in de provinciale reeksen.

Zeilclub RBSC Heusden een basis van de Royal Belgian Sailing Club.

Bekende (oud-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heusden (Destelbergen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.