Balegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Balegem (België)
Balegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Oosterzele Oosterzele
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ 33″ NB, 3° 47′ 26″ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,02 km²
Overig
Postcode 9860
Detailkaart
Kaart van Balegem
Locatie in Oosterzele
Portaal  Portaalicoon   België

Balegem is een dorpje in Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oosterzele. De Molenbeek ontspringt er.

De Balegemse steen is een zandsteen die veel werd gebruikt, onder meer voor de talloze gebouwen aan de Graslei in Gent, waar Balegemse zandsteen is in verwerkt, zie ook: kalkzandsteen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam werd reeds in 1181 vermeld als Badelengien. Deze naam zou afkomstig zijn van het Germaanse "Badul-ingha-haim", wat staat voor "woonplaats (heem) van de clan van Badulo".

De plaats was al in de 12de eeuw in het bezit van de heren van Rode. Het was samen met het nabijgelegen Scheldewindeke en Moortsele een van de vier leenhoven in het het Land Van Rode, met vierschaar in Scheldewindeke. Het viel onder de kasselrij van het Land van Aalst. In 1697 werd het als afzonderlijke heerlijkheid afgescheiden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het is de bakermat van Balegemse jenever en op de laatste zondag van augustus wordt er stokerijfeest gevierd. Balegemse jenever is door de Europese Unie erkend als beschermde geografische aanduiding.
  • Om de 2 jaar is er ook een volksfeest: Bruisend Balegem. Dit gaat telkens door op 15 augustus in de even jaren. Het houdt in dat het centrum van Balegem voor een dag verkeersvrij is en dat voetgangers de straten innemen. Ze kunnen genieten van diverse optredens en deelnemen aan allerlei volksspelen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bron: NIS; Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december