Kasteel van Leeuwergem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Leeuwergem
Aanzicht van de voorgevel
Aanzicht van de voorgevel
Locatie Elene, Vlag van België België
Coördinaten 50° 53′ NB, 3° 49′ OL
Algemeen
Kasteeltype jachtslot
Stijl classicistische barok, neoclassicisme
Eigenaar familie della Faille d'Huysse
Huidige functie bewoond door Baron Baudouin della Faille d'Huysse
Gebouwd in 1762
Gebouwd door Pieter Emmanuel d’Hane (1726-1786)
Monumentale status Beschermd sinds
Bijzonderheden kan bezocht worden
Website http://www.leeuwergem.be/
Detailkaart
Kasteel van Leeuwergem
Kasteel van Leeuwergem

Het Kasteel van Leeuwergem is een omgracht kasteel op het grondgebied van Elene, een deelgemeente van Zottegem in de provincie Oost-Vlaanderen in België. Het kasteel in de stijl van de classicistische barok (Lodewijk XVI-stijl) bevindt zich tussen de dorpscentra van Elene en Leeuwergem.

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige kasteel werd tussen september 1762 en eind 1764 gebouwd. De bouwheer was de Gentse edelman Pieter Emmanuel d’Hane (1726-1786) en de belangrijkste aannemer was de Gentse bouwmeester Jean Baptist Simoens (1715-1779), alhoewel ook heel wat andere Gentse en lokale ambachtslui er hun steen toe bijdroegen.

Voordat het huidige kasteel tot stand kwam werd er reeds op dezelfde locatie een kasteel opgetrokken in de eerste helft van de 15de eeuw; dit kasteel werd in het begin van de 17de eeuw herbouwd en in 1762 vervangen. Een architect van het kasteel van Leeuwergem is niet bekend. Er wordt beweerd dat het (sinds de Franse Revolutie verdwenen) kasteel van Bellevue, gelegen in de Parijse voorstad Meudon, model stond, maar dat is niet bewezen. Bellevue werd in 1748-50 opgetrokken door Madame de Pompadour en was een creatie van architect Jean Cailleteau bijgenaamd Lassurance (1690-1755).

Interieur[bewerken]

De benedenverdieping bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder de inkomhal, de Chinese salon met Chinees behang, de wondersalon en de gele salon in 'Vernis Martin'. De vertrekken zijn uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl, Lodewijk XV-stijl en Lodewijk XVI-stijl. In de eetkamer bevinden zich de kartons voor een wandtapijt op basis van het schilderij 'Mozes op het water' van Nicolas Poussin en een zilveren soepterrine van Lodewijk XVIII. Verder bevindt zich in het rococo-interieur een kapel uit 1764.

Tuin[bewerken]

De klassieke Franse rococotuin werd aangelegd tussen 1763 en 1775, eveneens op last van Pieter Emmanuel d’Hane. De tuinarchitect was hier aanvankelijk een zekere ‘Carpentier’ (de Fransman Antoine Mathieu Le Carpentier 1709-1773?), wiens oorspronkelijk ontwerp in 1914 bij een brand op een Parijse tentoonstelling verloren ging. In de tuinrealisatie vinden we invloeden van de tuinen van Belœil en van de tuintheoreticus Dezallier d’Argenville. Uniek voor België is de aanwezigheid van het looftheater in haagbeuk (Carpinus betulus), dat plaats biedt aan 800 toeschouwers.

Kort voor 1785 begint men met de aanleg van een romantische (Engelse) landschapstuin, ten koste van een deel van de rococotuin en dit op initiatief van beide zonen van P.E. d’Hane. Met de bouw door de Gentse architect Jacques-Jean Dutry van een (nu vervallen) uitkijktoren op het hoogste punt van de tuin in 1807 kwam er een einde aan de ontwikkeling van de tuin. Een invloed van de theorieën van Jean-Jacques Rousseau, van wiens graftombe in de tuin een replica aanwezig is, over ‘Le paysage idéal’ is hier aannemelijk.

Zowel het kasteel als de tuin (sinds 1826 in handen van de familie della Faille d'Huysse) zijn privébezit van baron Baudouin della Faille d'Huysse en barones Pauline de Villenfagne de Vogelsanck en kunnen na contact met de eigenaars bezocht worden. De tuin kan bezocht worden tijdens de jaarlijkse tuindagen in september.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]