Evangelist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob Jordaens, De Vier Evangelisten (1625–1630)

Een evangelist is letterlijk de brenger van een evangelie ("goede boodschap"). Het woord wordt in verschillende concrete betekenissen gebruikt:

Het woord 'evangelist' wordt ook in overdrachtelijke zin gebruikt voor iemand die een bepaald idee of een nieuwe dienst, product of technologie enthousiast propageert.

Evangelieschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

De dieren van de evangelisten rond een "passiewapen"

Het woord evangelie komt uit het Grieks en betekent 'goede boodschap'.

Van vier evangelisten die het christelijke evangelie via het schrift verspreidden is het levensverhaal van Jezus in het Nieuwe Testament van de Bijbel opgenomen. In de beeldende kunst worden deze vier evangelisten sinds de vierde eeuw niet alleen afgebeeld in de vorm van menselijke gedaanten, maar ook als symboolgestalten. Deze evangelisten, met hun symbolen, zijn:

De symbolen werden geïnspireerd door de visioenen in de Bijbelboeken Ezechiël 1 en Openbaring 4. Deze weergave, ook wel tetramorf genoemd (uit het Grieks: vier vormen), is waarschijnlijk van Syrische oorsprong.

Andere evangeliën zijn bekend geworden dankzij de Nag Hammadi-geschriften, onder andere het Evangelie van Maria Magdalena en het Evangelie van Thomas.

Verspreider van het evangelie[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand die geen graad heeft in de theologie, en die wel het evangelie verspreidt, wordt ook evangelist genoemd. Dit is de tweede betekenis van het woord. Internationaal bekende evangelisten zijn:

Verspreider van een virtuele gemeenschap (online community)[bewerken | brontekst bewerken]

Zeer actieve leden op een virtuele gemeenschap, ook 'online community' genoemd, die bekeerlingen en nieuwe leden werven worden ook evangelisten genoemd. Succesvolle virtuele gemeenschappen hebben hun populariteit vaak te danken aan deze 'evangelisten'.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Evangelists van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.