Jacques-Jean Dutry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacques-Jean (Jacobus-Joannes) Dutry (1746 - 1825) is een Gentse architect die kastelen, landhuizen en tuinen ontwierp in de streek van Gent (Oost-Vlaanderen, België)[1]. Hij werkte in een classicistische stijl met Engelse en Franse invloed[2].

Familie[bewerken]

Hij werd gedoopt te Gent (Sint-Baafskathedraal) op 10 september 1746, als zoon van Adrianus en Maria-Anna Fermondt[3]. Hij trouwde te Gent (Sint-Michiel-Zuid) op 13 juli 1777 met Anna-Maria Fermondt, dochter van zijn neef, de Gentse bouwmeester Judocus Fermont en van Ludovica-Josepha Hebbelynck. Hij overleed te Gent op 16 februari 1825.

Opleiding[bewerken]

Hij volgde de lessen architectuur in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij op 7 juni 1767 en 13 augustus 1772, de eerste prijs behaalde van respectievelijk de tweede en de eerste klas architectuur[4].

Van 1789 tot 1808, was hij directeur-artist van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent[5].

Realisaties[bewerken]

Hij wordt vooral geciteerd als ontwerper van het kasteel Gavergracht te Vinderhoute (1807) in opdracht van de familie van de Woestyne-Clemmen[6].

Kasteel Gavergracht te Vinderhoute uit P.-J. Goetghebuer, Choix des monumens, édifices et maisons les plus remarquables du royaume des Pays-Bas, Gand, Imprimerie de A.-B. Steven, 1827

Overige realisaties zijn onder meer:

De tekeningen vermeld in de veilingscatalogus van zijn bibliotheek en zijn collectie[12] tonen zijn bevoegdheden aan als waterkundig ingenieur en als ontwerper van kerken voor de Sint-Pietersabdij (Gent)[13].