Sint-Jacobskerk (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Jacobskerk
Sint-Jacobskerk
Interieur

De Sint-Jacobskerk is een kerk in de Belgische stad Gent.

Op deze plaats werd in 1093 een eerste houten kerk gebouwd, toegewijd aan de heilige Jacobus. Hoogstwaarschijnlijk had de bouw ervan te maken met de komst van pelgrims tijdens hun tocht op de Camino de Santiago. Het was de oudste kerk in de Zeventien Provinciën die aan hem was toegewijd. Het gebouw werd verwoest door troepen van Robert Curthose. Ze werd vervangen door een gebouw uit hout en steen.

Een nieuwe romaanse kerk werd gebouwd waarvan de kern stamt uit de periode na 1120. Het is de oudste romaanse kerk in België met een dubbele westertoren, hoewel al eerder een onvoltooid gebleven tweetorenfaçade bij de kathedraal van Doornik was begonnen. Uit de romaanse periode resten verder nog de pijlers van het transept. De achtkantige vieringtoren uit de 13e eeuw is opgetrokken in de stijl van de Scheldegotiek. In de 14e eeuw breidde men de kerk uit met zijkapellen voor de gilden.

Op het einde van de 15e eeuw kreeg een van de torens een gotische spits in Balegemse steen. Het interieur had erg te lijden van de bekende godsdiensttroebelen in de 16e eeuw: de Beeldenstorm en lokaal van de Gentse republikeinen. Herstellingen werden uitgevoerd in barokke stijl. Latere restauraties, in de 18e en 19e eeuw, zorgden voor een niet coherent geheel.

In de kerk staat het praalgraf van de verloskundige Jan Palfijn. Ze bevat schilderijen van Gaspar de Crayer.

Trivia[bewerken]

  • De hernieuwde Gentse Feesten startten door initiatief van Walter De Buck in 1970 op het plein naast deze kerk. Zij maken ook vandaag nog altijd het hart uit van de Gentse Feesten. De organisatie Trefpunt heeft haar café en lokalen op deze plaats. Sinds 1992 wordt er op 21 juli op het groot podium ook de Prijs voor de Democratie en sinds 2009 ook de Jaap Kruithofprijs uitgereikt door de lokale feitelijke vereniging Democratie 2000.
  • Gent, 9-6-1996 rond 21.30 uur. Een luchtballon was totaal uit stuur geraakt en de lucht in de middenstad zoog hem steeds lager. De mand met twee personen bleef hangen aan het smeedijzeren kruis van de grootste toren van de Sint-Jacobskerk. De 25-jarige brandweer-onderluitenant Yves Pieters en de 40-jarige brandweer-korporaal Jackie Speeckaert konden de luchtreizigers redden via de binnenzijde van de torenwand. Zij werden bijgestaan door graveur op rust en hulpkoster Eugène Vanderstraeten die in de onmiddellijke omgeving woonde op de Steendam en dienstdeed in de kerk. Het kruis was gehavend en moest weggenomen worden. In 2002 werd het kruis teruggeplaatst.

Externe links[bewerken]