Vzw Trefpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trefpunt, Produktiecentrum voor Kunsten op Straat
Gevel van Trefpunt Muziek- en Theatercafé
Afkorting Trefpunt
Ontstaansdatum 1962
Opheffingsdatum 2018
Oprichter Walter De Buck
Hoofdkantoor Bij Sint-Jacobs 18, Gent
Rechtspersoon vzw

Trefpunt, Produktiecentrum voor Kunsten op Straat, afgekort Trefpunt vzw, is een culturele organisatie in Gent die opgericht werd door de Vlaamse kunstenaar Walter De Buck, De organisatie was in 1970 verantwoordelijk voor de hergeboorte van de Gentse Feesten, waarvan ze sindsdien pleinorganisator is. Sinds 2017 bestaat de vzw verder onder de naam Trefpunt Festival.[1][2]

Daarnaast heeft de vzw een café en concertzaal op het plein dat ondertussen genoemd is naar haar stichter Walter De Buck en een tijdelijke invulling Bar Edward in de Speldenstraat in Gent. Trefpunt organiseert concerten, debatten, tentoonstellingen doorheen het jaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 stichtte Walter De Buck met enkele vrienden de vzw Trefpunt in de schaduw van de Sint-Jacobskerk, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. In 2018 werd de vzw opgeheven en ging de vzw verder onder Trefpunt Festival vzw.[3] Guido De Leeuw was van 1985 tot 2019 algemeen coördinator van de vzw.[4]

Trefpunt Festival[bewerken | brontekst bewerken]

Trefpunt stond in 1970 aan de wieg van de moderne Gentse Feesten, doordat ze de historische Gentse Feesten terug leven inblies.[5][6][7][8][9] Walter en Erna De Buck en Trefpunt vroegen en kregen een vergunning, met bijhorende subsidie van Stad Gent, om op Sint-Jacobs het plein in te richten een feestplein in te richten. Het begon met een podium voor Trefpunt, een terras met bar en een eetkraam met pannenkoeken en rijstpap. Walter De Buck, Wannes Van de Velde en blueslegende Roland stonden mee op de affiche. Naast muziek waren er overdag ook workshops en optredens voor kinderen en hun ouders en ’s nachts was er een filmvertoning.

Aanvankelijk enkel in de omgeving van de Sint-Jacobskerk, maar onder impuls van het succes van het festival van Trefpunt groeiden de Gentse Feesten uit tot een groot volksfeest dat elk jaar gedurende tien dagen in juli de Gentse binnenstad overheerst.

Sinds deze eerste moderne editie was Trefpunt de podiumorganisator op wat sindsdien als het moederplein van de Gentse Feesten wordt beschouwd, het plein Bij Sint-Jacobs, waarvan een deel door de Stad Gent, als eerbetoon aan de bezieler, na zijn dood hernoemd werd naar het Walter De Buckplein. Daarnaast organiseert Trefpunt de Gentse Feesten in het Baudelopark.

Op haar podium organiseerde Trefpunt jaarlijks een reeks optredens. Tot 2005 was een jarenlange traditie[10] dat Raymond van het Groenewoud met een marathonoptreden de Gentse Feesten afsloot. In 2022 deed hij dat als 72-jarige nog eens opnieuw, met een optreden tot 8 uur 's morgens.[11]

In het Baudelpark organiseert Trefpunt het muziekconcours Jonge Wolven voor nieuw talent. Winnaars uit het verleden waren onder andere Amatorski, Sarah Ferri, Kolonel Djafaar, Tiny Legs Tim en Kleinpunk.[12]

Concertzaal en café[bewerken | brontekst bewerken]

Trefpunt Concertzaal met citaat van Lucebert, uit het gedicht "De zeer oude zingt"

Op het Walter De Buckplein heeft de organisatie het Trefpunt Café en daarnaast de Trefpunt Concertzaal, met een capaciteit van 100 personen. De concertzaal is gekend voor de leuze op de gevel "Alles van waarde is weerloos", een citaat uit een gedicht van Lucebert.[13]

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

  • 40 jaar Gentse Feesten: Trefpunt (2010)[14][15]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Trends Top - Knack, TREFPUNT FESTIVAL VZW. Geraadpleegd op 24 april 2023.
  2. Trefpunt Festival 2022 - Gentse Feesten. trefpuntfestival.be. Geraadpleegd op 4 mei 2023.
  3. Trefpunt, Productiecentrum voor Kunsten op Straat, KRUISPUNTBANK
  4. Guido de leeuw is nu echt met pensioen. www.hln.be. Geraadpleegd op 24 oktober 2023.
  5. VRT NWS, De geschiedenis van 175 jaar Gentse Feesten: "Feesten zit in het bloed van de Gentenaars" (13 juli 2018). Geraadpleegd op 23 april 2023. "Al snel beslisten ze op het plein aan de Sint-Jacobskerk een podium te installeren en daar een feest met concerten te organiseren. Het volk kwam erop af, de artiesten ook en zo was vanuit een geest van de late sixties, de moderne versie van de Gentse Feesten geboren. [...]"Het is allemaal heel alternatief ontstaan, vanuit progressieve kringen en Sint-Jacobs is de bakermat geworden van de Feesten. Trefpunt vzw is daar snel in meegestapt en zo is het plein nog altijd het hart van de Feesten","
  6. Het NIeuwsblad, 2020 komt in historisch lijstje: duik mee in de rijke geschiedenis van de Gentse Feesten. Geraadpleegd op 23 april 2023. "Vanop Sint-Jacobs blaast Trefpunt het gebeuren nieuw leven in"
  7. De Standaard, 't Begon 40 jaar geleden bij Sint-Jacobs (18 juli 2009). Geraadpleegd op 23 april 2023. "... en Walter De Buck openen vanavond de Gentse Feesten op Sint-Jacobs, waar het 40 jaar geleden allemaal begon"
  8. Clius, Auteur: Vigor, Gentse Feesten: van gemeentefeest tot bruisend stadsfestival. Historiek (15 juli 2015). Geraadpleegd op 23 april 2023. "Walter De Buck en trefpunt Terug in Gent opende hij in ’61 nabij de Sint-Jacobskerk de bescheiden galerij Trefpunt, waar sporadisch culturele activiteiten en exposities georganiseerd werden. Al snel werd dit een ontmoetingsplaats voor artiesten en progressieve denkers. Deze creatieve smeltkroes zou aan de grondslag liggen van de latere Gentse Feesten. [...] Walter bleef echter niet bij de pakken zitten en schreef een brief naar de Gentse burgemeester waarin hij toelating vroeg om, in naam van Trefpunt vzw, optredens te organiseren op het Sint-Jacobsplein tijdens de Gentse Feesten van 1970. [...] In 1971 was er Bij Sint-Jacobs qua publiek al sprake van een vertienvoudiging. Gaandeweg ontwaakten ook de andere Gentse pleinen en het stadsbestuur uit hun winterslaap [...] Het stadsbestuur begon duidelijk het toeristische en culturele potentieel te zien van de herleefde Gentse Feesten"
  9. HLN, Een terugblik op de eerste Gentse Feesten: “Als iemand warme drank bestelde, viel de stroom uit. Geraadpleegd op 4 mei 2023. "Dit jaar is het 50 jaar geleden dat er een klein podium werd opgetrokken voor café Trefpunt aan Sint-Jacobs en dat de Gentse Feesten aan hun herstart begonnen onder leiding van Walter De Buck."
  10. Raymond sluit Gentse Feesten af met concert van meer dan zeven uur. De Standaard (2022/07/25). Geraadpleegd op 24 april 2023.
  11. AVS Televisie, Raymond zingt acht uur door op Walter De Buckplein (25 juli 2022). Geraadpleegd op 24 april 2023. "Trefpunt vzw had Raymond opnieuw gevraagd om met een marathonoptreden de feesten te sluiten. En de 72-jarige rasartiest hield woord. Zijn concert duurde 8 volle uren en het publiek liet hem niet in de steek."
  12. Jonge Wolven 2023 | Trefpunt Festival | VI.BE. vi.be. Geraadpleegd op 24 oktober 2023.
  13. Het Nieuwsblad, Zelfs in de Overpoort vind je poëzie. Dit zijn de mooiste straatgedichten van Gent. Geraadpleegd op 24 april 2023. "De filosofische zin aan Trefpunt deed menig feestvierder tussen Sint-Jacobs en de Vlasmarkt al eens stilstaan bij de zin van het leven. Liefst om 4 uur ’s nachts, tijdens de Gentse Feesten"
  14. 40 jaar Gentse Feesten : Trefpunt. bibliotheek.be. Geraadpleegd op 4 mei 2023.
  15. Het Nieuwsblad, Veertig jaar TREFPUNT (15 juli 2010). Geraadpleegd op 4 mei 2023.