Kwatrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kwatrecht
Plaats in België Vlag van België
Kwatrecht (België (hoofdbetekenis))
Kwatrecht
Situering
Gewest Vlag België België
Provincie Vlag België België
Gemeente Wetteren
Coördinaten 50° 59′ NB, 03° 50′ OL
Detailkaart
Kwatrecht (Oost-Vlaanderen)
Kwatrecht
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Kwatrecht is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het dorp ligt grotendeels in de gemeente Wetteren, tegen de grens met Melle. Het ligt nabij de Schelde.

Heilig Hartkerk

Kwatrecht ligt langs de N9 (Brusselse steenweg) en hoofdwegen zoals Zuidlaan, Oosterzele steenweg, Kwatrechtsteenweg en Kalverhagestraat. Bij Kwatrecht wordt gewoonlijk ook Fantegem (of "Vantegem") gerekend, een oude lokaliteit rond de Fantegembeek en ook de Kalverhagewijk van Melle. Het heeft ruim tweeduizend inwoners en is momenteel een druk verkeersknooppunt rond de afrit van de E40.

Geschiedenis[bewerken]

Kwatrecht is nooit een zelfstandige gemeente geweest, maar is wel reeds op middeleeuwse kaarten te zien. Het bleef ongeveer een eeuw een zelfstandige parochie tot de ontwijding van de kerk in 2016. Het dorp heeft al eeuwen de kernbestanddelen van een dorp : de kastelen "de Bueren" en "ter Camere" (of van Ursel), een klooster (momenteel het Medisch Pedagogisch Instituut), enkele grote hoeven (waaronder een Koningshof eeuwenlang in bezit van vorsten), molens (inmiddels gesloopt) en woonlinten. In de middeleeuwen werd hier tol geheven; hier lag de overgang van de kasselrijen van Gent en van Dendermonde. De "tol van Kwatrecht" was een begrip. De oude spelling was Quaet Atrecht of Kwaad Atrecht.

In mei 1940 is in Kwatrecht een driedaagse veldslag uitgevochten waarbij de Duitse invaller werd tegengehouden door een lange reeks bunkers (tot in Deinze). Hij vormde een deel van de Achttiendaagse Veldtocht. De veldslag wordt nog jaarlijks herdacht; er staat een monument vóór de parochiekerk. In Schaarbeek herinnert een Kwatrechtstraat - rue de Quatrecht aan deze episode. Overigens wordt de spelling Quatrecht gebruikt in anderstalige documenten, het meest in oorlogsgeschiedenis en vooral in het Frans, Duits en Engels.

Socio-economische kenmerken[bewerken]

Kwatrecht is een woongebied met ook tal van bedrijven in twee aaneengesloten industriezones en op andere hoofdwegen. Er zijn twee grote onderwijsinstellingen: Mariagaard (secundair onderwijs) en Multi-functioneel centrum Sint-Lodewijk (voor kinderen en volwassenen met een motorische handicap). De voormalige R.K. parochiekerk is ontwijd en herbergt nu een brouwerij. Naast de hoofdwegen is er een station van de NMBS (Station Kwatrecht).

Het kasteel de Bueren in de Kalverhagestraat wordt ook het kasteel van Kwatrecht genoemd en is geklasseerd monument. Zijn omgeving is geliefd bij wandelaars en sporters en is beschermd natuurgebied.

Het kruispunt van de Brusselse steenweg met de Oosterzelesteenweg is voor tienduizenden mensen per dag een toegang tot de E40 enerzijds en tot het hinterland anderzijds en staat al lang bekend als "het kruisen (van Kwatrecht)" of "het Bourgondisch Kruis". Het is sinds 2008 uitgerust met een klein winkelcentrum met enkele tientallen baanwinkels.