Kasteel van Meudon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel van Meudon
Reconstructie van het Kasteel van Meudon
Reconstructie van het Kasteel van Meudon
Land Frankrijk
Gemeente Meudon
Coördinaten 48° 48′ NB, 2° 14′ OL
Monumentale status Monument historique
Monumentnummer PA00088117
Detailkaart
Kasteel van Meudon
Kasteel van Meudon

Het voormalige Kasteel van Meudon (Frans: Château de Meudon) was een kasteel in de Franse gemeente Meudon, 4 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Nadat het in 1871 afbrandde werden de ruïnes van het gebouw gebruikt voor het Observatorium van Parijs.

Vroege geschiedenis[bewerken]

Reeds in de 14e eeuw werd het château-fort in Meudon genoemd als versterking. In 1527 werd het oude kasteel door kardinaal Antoine Sanguin aan zijn nicht Anne de Pisseleu gegeven, een favoriete van Frans I. In 1540 werd een nieuw kasteel in Franse renaissancestijl gebouwd.

In 1552 werd kardinaal Karel van Lotharingen de nieuwe eigenaar en hij verfraaide het kasteel en zijn tuinen verder in nieuwe stijl. Bij de dood van de kardinaal in 1574 kwam het kasteel in handen van het Huis van Guise. Na 1654 werd het kasteel gekocht door Abel Servien, surintendant des finances, die het kasteel verbouwde in de 5 jaren dat hij eigenaar was.

In 1679 werd het kasteel door de erfgenaam van Servier verkocht aan de markies van Louvois, minister van Lodewijk XIV, die het bleef verbouwen tot zijn dood in 1691. Hij gaf onder meer opdracht aan André Le Nôtre om grote tuinen en fonteinen te ontwerpen.

Het kasteel van Meudon in de 17e eeuw

De Grote Dauphin, zoon van Lodewijk XIV[bewerken]

In juni 1695 kocht Lodewijk XIV het kasteel van de weduwe van Louvois voor zijn enig legitiem kind, de Grote Dauphin. Een bloeiende periode met Jules Hardouin-Mansart als architect volgde. Met de dood van de Dauphin in 1711, en daarna die van zijn zoon, de jonge hertog van Bourgondië, in 1712, verdween de geest uit Meudon.

In november 1718 werd het kasteel aan Marie Louise Elisabeth van Orléans, hertogin van Berry, dochter van regent Filips van Orléans, gegeven. De jonge prinses, die toen zwanger was, zou in Meudon verblijven om haar buitenechtelijke zwangerschap te verbergen. Maar haar weeën begonnen op 28 maart 1719 tijdens een terugkeer van Meudon naar Parijs. Overweldigd door schaamte en extreme pijn stierf ze bijna tijdens haar zeer moeizame bevalling in het Palais du Luxembourg. Helemaal niet hersteld van haar gruwelijke bevalling verbleef de hertogin opnieuw in Meudon van 12 April tot 14 mei. Ze zou daar proberen haar gezondheid terug te krijgen. Ondanks haar zwakte gaf Berry feestjes om de geruchten over haar zwangerschap te bestrijden en het publiek te laten geloven dat ze was niet recent bevallen. Ze raakte opnieuw zwanger en zeer ziek geworden verliet Meudon naar het kasteel van La Muette, waar zij overleed op 21 Juli 1719[1].

Lodewijk XV & Lodewijk XVI[bewerken]

Lodewijk XV gebruikte Meudon als een jachtpaviljoen. Hoewel zijn matraîsse, Madame de Pompadour, woonde in het nabijgelegen kasteel van Bellevue, verkoos hij toch het kasteel van Choisy boven dat van Meudon. Onder Lodewijk XVI verviel Meudon verder en het park werd deels aan pachters overgelaten.

Empire[bewerken]

Het Château Neuf in 1871.

Na de Revolutie werd het kasteel leeggehaald en al koninklijke emblemen werden verwijderd. Het Château Neuf werd gebruikt als fabriek voor ballonnen. Na een brand in 1803 werd het Château Neuf afgebroken.

In 1807 besliste Napoleon om het Château Neuf terug op te bouwen, en werd de officiële residentie van zijn zoon, de Koning van Rome in 1812. Meudon bleef verlaten tijdens de Bourbon Restauratie, maar werd af en toe gebruikt tijdens de Julimonarchie. Jérôme Bonaparte resideerde in het kasteel tijdens het Tweede Franse Keizerrijk.

In 1870 werden de terrassen van Meudon gebruikt bij de verdediging van Parijs gedurende de Frans-Duitse Oorlog, en werd het beschadigde kasteel bezet door Pruisische troepen. Achtenveertig uur na het tekenen van de wapenstilstand in 1871 vatte het kasteel vuur. Het brandde gedurende 3 dagen, tot slechts enkele buitenmuren bleven staan.

Huidig gebruik[bewerken]

Het huidige observatorium

Pierre Janssen koos de site als locatie voor het huidige observatorium in 1874 boven Malmaison. De resterende structuur van het kasteel werd deels gebruikt voor het nieuwe gebouw.

Het is een beschermd monument sinds 1972.