Arabesk (beeldende kunst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mozaïek met arabeskmotief in Mekhnes (Islamitische kunst)

De term arabesk, ook wel spanningsboog of bewegingscurve, wordt in de architectuur en de beeldende kunst gebruikt voor de in het object herkenbare doorlopende en repeterende (denkbeeldige) bewegingslijn(en) van schilderijen en beelden in de ruimte.

Het is een sleutelbegrip binnen de beeldende kunst. In de islamitische kunst worden vaak hele oppervlakten zoals de muren van moskeeën en paleizen met arabesken bedekt. Voor moslims vormt het eindeloze motief een symbool voor de eenheid van de schepping van God.

Heraldiek[bewerken]

Arabesken komen ook in de heraldiek voor. Wapenvelden worden vaak, wanneer er geen herautstuk ingesteld wordt, met deze ornamenten versierd onder de benaming damascering.[1] Ze hoeven echter niet noodzakelijk te worden genoemd bij de blazoenering (wapenbeschrijving). Ze vormen geen herautstukken en ook geen verandering van het wapen en hebben daarom slechts een decoratief karakter. De kunst van het weergeven is aangepast aan de tijdsperiode. In de middeleeuwen vormden het simpele regelmatige figuren, zoals bijvoorbeeld kruizen en meanders. Tijdens de Renaissance werden het zwierige en kronkelige elementen, die in het wapenveld symmetrisch werden weergegeven. Het vormden vaak gestileerde representaties van klimplanten.