Schepping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Schepping of creatie is iets nieuws maken, een nieuw object of entiteit, of een nieuwe verschijningsvorm van een bestaand object.

Het kan een nieuw apparaat zijn dat is uitgevonden, al of niet met een nieuwe vorm, een nieuwe functie of een nieuw werkingsprincipe of een combinatie daarvan. Maar het kan ook een bestaand voorwerp zijn, zoals een stoel of een kledingstuk met alleen maar een nieuwe vorm of een nieuw materiaalgebruik. Soms is een creatie alleen maar het idee dat ten grondslag ligt aan iets nieuws, nauwelijks vormgegeven in woorden, beeld of een computerprogramma.

Schepping kan op vele zaken betrekking hebben die door mensen gemaakt zijn: kunstenaars scheppen kunstwerken, wetenschappers scheppen kennis, politici scheppen wetgeving en beleid.

Schepping in de kunst[bewerken]

Kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden) en uitvindingen kenmerken zich hoofdzakelijk als een creatie. Indien dat niet zo is dat wordt gesproken van kitsch of van plagiaat.

Om de exclusiviteit van kunstvoorwerpen als nieuwe creatie te garanderen worden bijvoorbeeld bij beelden niet meer dan vijf (bronzen) genummerde afgietsels gemaakt en verkocht met een certificaat van echtheid. Soms bestaat het nieuwe niet eens uit de vorm, bijvoorbeeld bij een beeld naar een levend (naakt)model of een schilderij naar een echt bestaand landschap, maar op de manier waarop die vorm wordt gekopieerd. De kopie heeft dan niet een exacte weergave van het origineel maar benadrukt alleen maar bepaalde aspecten. Die benadrukking of ook weglating kenmerkt dan juist het nieuwe van de creatie. Bij zeer precieze schilderijen, bijvoorbeeld in de fijnschilderschool, schildert met zeer levensecht, soms een vlieg die op het schilderij zou zitten of bijvoorbeeld de lijst zelf. Dat is dat zo levensecht dat vele toeschouwers niet eens opmerken dat het namaak is. Sommige kunstenaars zetten zich tegen deze vorm van kunst af en denigrerend zeggen dat het geen nieuwe creatie is. Bij de octrooiraad wordt "nieuwheidsonderzoek" uitgevoerd, waar volgens een bestaande procedure nagegaan wordt of een nieuwe uitvinding wel voldoende "nieuw" is.

Hoewel een creatie iets nieuws is, is het materieel gezien een omvorming. Voor een houten beeld bijvoorbeeld zal eens een boom opgehouden zijn te bestaan. Het schilderij heeft zijn linnen en verf nodig, die elders vandaan komen. Indien er iets nieuws ontstaat uit het niets spreekt men van schepping.

Schepping in religieuze of mythologische zin[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Scheppingsverhaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In religieuze zin zin wordt het woord "schepping" vaak gebruikt voor het proces of de goddelijke daad waardoor het universum tot stand is gekomen. De term de schepping wordt zodoende ook gebruikt in de betekenis van het universum. Er zijn vele scheppingsverhalen bekend, uit verschillende culturen en tijdperken.

Zie ook[bewerken]