Naar inhoud springen

Evergem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Evergem
Gemeente in België Vlag van België
Evergem (België)
Evergem
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Arrondissement Gent
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
75,37 km² (2022)
71,22%
13,15%
15,64%
Coördinaten 51° 7' NB, 3° 42' OL
Bevolking (bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
36.860 (01/01/2024)
49,29%
50,71%
489,02 inw./km²
Leeftijdsopbouw
– 0-17 jaar
– 18-64 jaar
– 65 jaar en ouder
(01/01/2024)
18,96%
59,48%
21,56%
Buitenlanders 4,93% (01/01/2024)
Politiek en bestuur
Burgemeester Joeri De Maertelaere
(N-VA)
Bestuur N-VA, CD&V
Zetels
N-VA
CD&V
Groen
Vlaams Belang
Open Vld
sp.a
Onafhankelijk
33
14
9
3
3
2
1
1
Economie
Gemiddeld inkomen 22.620 euro/inw. (2021)
Werkloosheidsgraad 3,74% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
9940
9940
9940
9940
Deelgemeente
Evergem
Ertvelde
Sleidinge
Kluizen
Zonenummer 09
NIS-code 44019
Politiezone Assenede / Evergem
Hulpverleningszone Centrum
Website www.evergem.be
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Gent
in de provincie Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Evergem is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente ligt net ten noordwesten van Gent en is een van de dertien gemeenten van het Meetjesland, een streek met typische natuurkenmerken die zich uitstrekt tussen Gent en Brugge. De gemeente is gevestigd nabij de Nieuwe Kale, de vroegere bovenloop van de rivier de Durme en telt ruim 36.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in Evergem zelf woont. De inwoners worden Evergemnaars genoemd.[1] Het dorp Evergem ligt in het uiterste zuiden van de fusiegemeente.

Evergem grenst aan de industrie-as Gent-Zelzate langs het belangrijke zeekanaal Gent-Terneuzen. Dit werd in 1547 onder de regering van Keizer Karel V gegraven als de Sassevaart en verbond de haven van Gent met de Westerschelde. Onder Koning Willem I werd in 1825 het kanaal doorgetrokken naar Terneuzen. Vandaag is het een enorme waterweg van 32 km lengte en 200 m breedte die toegang verleent aan schepen van 125.000 ton. Het sluizencomplex van Evergem telt sinds 2008 de grootste sluis voor de binnenscheepvaart in België.

De vestiging van een elektrische centrale in Langerbrugge in 1911 betekende een aanvang van de industrialisatie van de westoever van het kanaal en een intrede van de grootindustrie in Evergem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Prehistorie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het Epipaleolithicum (ca. 11.000-8000 v. Chr.) en het Mesolithicum (ca. 8000-4000 v. Chr.) vinden we de eerste teken van bewoning. Grafmonumenten en sporen van voorhistorische en Romeinse nederzettingen werden teruggevonden. Ook zijn er grote circulaire structuren, vermoedelijk kringgreppels van afgevlakte grafheuvels of tumuli ontdekt uit de bronstijd. Vrij recent werd een Gallo-Romeinse nederzetting opgegraven.

Vroege Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Evergem maakte deel uit van het Merovingische kroondomein, de fiscus Marca. In de 7e eeuw schenkt koning Dagobert I de fiscus Marca aan de pas gestichte Sint-Baafsabdij. De benaming Evergem komt voor het eerst voor in 966 als ‘Evergehem’ in de bezitsoorkonde van koning Lotharius van Frankrijk, waarin hij op verzoek van de Sint-Baafsabdij haar rechten bevestigt en de binnen zijn rijk gelegen bezittingen opsomt. De naam van de gemeente is dan al veranderd van "Everingahaim" naar "Evergehem" en dit is alleen van toepassing op het binnenste gedeelte van het oude centrum. Na de invallen van de Noormannen werden de heren van Dendermonde als voogden van Evergem aangesteld. Midden de 12de eeuw deelden zij hun macht als heren van Evergem met de heren van Gavere.

Late Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste paar eeuwen van haar bestaan Evergem was niet meer dan enkele gehuchten in de Kalevallei: Westbeke, Overdam, het stadscentrum en Langerbrugge. Misschien werden de grote velden van de Asschoutkouter al gebruikt voor landbouw, maar daar is geen hard bewijs voor. Hetzelfde geldt voor de gronden aan beide zijden van de Burggrave waar bijvoorbeeld Wippelgem en Kerkbrugge ontstaan zijn. Ertvelde met Kluizen maakte deel uit van 'het Ambacht Assenede'. Het westelijke deel, Belzele, was een onderdeel van de Vinderhoute-Merendree heerlijkheid terwijl Doornzele, de oostelijke zijde, behoorde tot de vrijheid van Desteldonk.

In de late Middeleeuwen sprak men van 'het Graafschap Evergem'. Dit bestond bijna helemaal uit de vroegere deelgemeente Evergem, Wondelgem en belangrijke gedeelten van Sleidinge. In 1282 werd het graafschap verkocht aan de Sint-Baafsabdij. Het eerste Kasteel van Evergem werd in de 12e eeuw gebouwd en deed dienst als buitenverblijf van de abten. Bij de oprichting van het bisdom Gent in 1560 werden de bisschoppen eigenaars van het kasteel. Na de Franse Revolutie werd het privébezit.

Evergem in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria illustrata, 1641)

Op slechts 10 km van Gent, betekende dat veel welgestelde burgers uit Gent kozen voor Evergem als buitenverblijf. Daar was onvermijdelijk een boerderij aan verbonden die werd verzorgd door een pachter. Op die manier werden er door de eeuwen heen verscheidene pachtgoeden verspreid over het Evergemse landschap.

Nieuwe tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de eerste helft van de 18de eeuw werd Evergem regelmatig geplaagd door vandalisme bij de belegering van Gent en eveneens door de "Geuzen". Gelukkig was er tijdens de Tachtigjarige Oorlog geen catastrofale leegloop door de Sas van Gent en het kanaal Brugge-Gent, die duidelijk verdedigingslinies vormden.

Industriële Revolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Na vele jaren van terreur door de Fransen aan het einde van de 17de eeuw kwam een periode van vrede en welvaart. Dit betekende ook een grote bevolkingstoename en minder ruimte tussen de gehuchten. Bijgevolg werden de grote pachtgoeden vaak in tweeën verdeeld waarbij de rendabiliteit daalde. De Industriële Revolutie bracht rond 1825 de oplossing met de huisnijverheid van linnen, een brouwerij, een jeneverdistilleerderij en een bleekmiddel-fabriek. Evergem werd sterk afhankelijk van de textielindustrie en de crisis van 1830 betekende hongersnood en verschrikkelijke armoede en ellende.

Met de industrialisering van Gent meer dan 30 jaar later komt voor Evergem de ommekeer. De wegen worden verhard, spoorwegen gebouwd en grote fabrieken worden opgestart. In 1927 werden de economisch interessante terreinen rondom het verbrede Kanaal Gent-Terneuzen aangehecht aan de stad Gent. Wanneer de "Ringvaart" die Gent omsluit, werd aangelegd ten zuiden van Evergem werd veel van de resterende vruchtbare grond verkaveld voor residentiële woonwijken, terwijl de noordoostelijke deel van Evergem zijn landelijke karakter grotendeels heeft weten te behouden.

Toponymie en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Evergem: Evergehem komt van "Ever-ingahaim" wat verwijst naar de Frankische krijgsheer Ever die zich kwam vestigen in de streek rond de Kale, een bijrivier van de Schelde. "Inga" betekent afstammelingen en "haim" staat voor woonplaats van Ever.
  • Ertvelde: Hiervan is de oorsprong nog steeds onduidelijk. Men weet wel dat het komt van "arte-velde" maar de term "arte" is nog steeds een onopgelost taalkundig raadsel.
  • Sleidinge: De oorsprong van Sleidinge doet enige discussie opwaaien. De ene zegt dat het zou komen van "Se-Leidinge" ofte zeeleiding. Volgens bronnen zou eeuwen geleden de zee tot aan deze gemeente gekomen hebben. Anderen zoeken de verklaring bij het Keltische woord "Sclydinga" wat zou staan voor "slibberige weide".
  • Wippelgem: komt van "Wipula-Ingahaim" wat zou neerkomen op woongebied (heem) van de Frankische krijger Wipo of Wippa, Wipula zou vermoedelijk een verkleinwoord geweest zijn.
  • Kluizen: In 1115 kreeg de abdij van Ename een stuk woeste grond (het huidige Kluizen) cadeau van graaf Boudewijn VII van Vlaanderen, dit om er voor de monniken een zogenaamde "clusa" ofte kluis op te bouwen.
Sint-Kristoffelkerk (18e eeuw; restauratie na W.O. I)

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Evergem liggen negen kernen, namelijk Belzele, Doornzele, Ertvelde, Evergem zelf, Kerkbrugge-Langerbrugge, Kluizen, Rieme, Sleidinge en Wippelgem. De fusiegemeente Evergem is samengesteld uit de deelgemeenten Evergem, Ertvelde, Sleidinge en Kluizen (dat weliswaar van 1965 tot 1977 deel uitmaakte van Ertvelde maar volgens de bepalingen van de Eenheidswet echter wel een deelgemeente is).

Tabel[bewerken | brontekst bewerken]

# Naam Oppervlakte
(km²)
Bevolking
(01/01/2006)
I
 
(V)
(VI)
(VII)
(VIII)
Evergem
-Evergem
-Wippelgem
-Doornzele
-Kerkbrugge-Langerbrugge
-Belzele
30,89
 
 
   
 
 
15.436
 
 
   
 
 
II
 
(IX)
Ertvelde
-Ertvelde
-Rieme
23,41 (*)
 
 
10.167 (*)
 
 
III Sleidinge 20,74 6.790
IV Kluizen

(*) met inbegrip van Kluizen

Bron:Gemeente Evergem

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van Evergem

De gemeente Evergem grenst aan volgende deelgemeenten:

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Evergem ligt in Zandig Vlaanderen op een hoogte van 5-8 meter. Het ligt aan de Nieuwe Kale en vlak bij het Kanaal Gent-Terneuzen en aan de Ringvaart, waardoor de omgeving sterk geïndustrialiseerd en verstedelijkt is, te meer daar het zich aan de rand van de Gentse agglomeratie bevindt.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Door het oosten van de gemeente loopt de R4 (de grote ring rond Gent) met ernaast (ten westen) fietssnelweg F40. Vanaf eind 2022 verbinden twee fietsbruggen (Zandekenbrug en Hultjenbrug) de F40 in Kluizen, respectievelijk Wippelgem met het havengebied aan de oostkant van de R4.

De reizigerstrein S51 op spoorlijn 58 (Gent-Eeklo) bedient de twee stations Evergem en Sleidinge, en er zijn verschillende goederenspoorlijnen naar de industriegebieden aan de Ringvaart en de haven.

De Ringvaart vormt de zuidoostgrens van de gemeente, en heeft in het Sluizencomplex van Evergem, op de grens met Gent (Mariakerke), de grootste binnenvaartsluis van België.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische evolutie voor de fusie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen;1976=inwonertal op 31 december

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari
Inwoners van jaar tot jaar op 1 januari - 1992 tot heden
Jaar Aantal[2]
1992 29.634
1993 29.858
1994 29.942
1995 29.975
1996 30.227
1997 30.548
1998 30.777
1999 30.964
2000 31.155
2001 31.271
2002 31.307
2003 31.415
2004 31.657
2005 31.963
2006 32.244
2007 32.373
2008 32.552
2009 32.854
2010 33.112
2011 33.240
2012 33.692
2013 33.961
2014 34.170
2015 34.485
2016 34.692
2017 34.999
2018 35.239
2019 35.447
2020 35.628
2021 35.791
2022 36.087
2023 36.557
2024 36.860
2025
2026
2027
2028
2029
2030

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

College van Burgemeester en schepen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van burgemeesters van Evergem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2013 is Joeri De Maertelaere burgemeester (N-VA). Hij leidt een coalitie bestaande uit N-VA en CD&V. Samen vormen ze een meerderheid van 23 op 33 zetels.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Functie Naam Bevoegdheden
Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) Politie en brandweer, haven, personeel, kerkfabrieken, intergemeentelijke samenwerking
Schepen Lucas Van der Meersch (CD&V) Openbare werken, mobiliteit, energie- en waterbeleid
Schepen Kathleen Depoorter (N-VA) Financiën en begroting, volksgezondheid, lokale economie, internationale samenwerking, dierenwelzijn
Schepen Filip Huysman (CD&V) Burgerlijke stand en bevolking, patrimonium, ICT, verbroedering, erfgoed, landbouw
Schepen Kenny Ketels (N-VA) Sport, onderwijs, jeugd
Schepen Jonas De Wispelaere (CD&V) Cultuur, toerisme, feestelijkheden, participatie
Schepen Josse Verdegem (N-VA) Ruimtelijke ordening en stedenbouw, milieu, natuur, wonen en sociale huisvesting
Schepen Leen Ysebaert (N-VA) Sociale zaken, voorzitter zorgbedrijf Meetjesland, senioren, voorzitter bijzonder comité sociale dienst

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij of kartel 10-10-1976[3] 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006[4] 14-10-2012[5] 14-10-2018 13-10-2024
Stemmen / Zetels % 29 % 29 % 29 % 29 % 31 % 31 % 31 % 33 % 33
CVP1/ CD&V+N-VAA/ CD&V2 51,791 17 42,581 14 35,481 12 33,741 12 32,291 11 34,13A 12 27,622 10 25,72 9 2
CD&V+N-VAA/ N-VA1 - - - - - 33,591 12 39,01 14 1
VU1/ PVG2/ PVG-SPB/ PVG-sp.aC 20,011 6 30,341 10 29,151 9 32,282 11 26,69B 9 19,14C 6 - - -
SP1/ PVG-SPB/ PVG-sp.aC/ sp.a2/ Sterk!D/ Vooruit3 9,891 2 10,71 2 10,731 3 7,651 1 10,652 3 10,2D 3 3
PVV1/ VLD2/ Open Vld3/ Sterk!D/ e-Liberaal4 1,831 0 10,361 2 12,211 3 10,672 3 17,772 6 17,812 6 9,83 2 4
Agalev1/ Groen2 - 5,521 1 8,221 2 8,331 2 10,131 2 8,74 2 9,472 2 12,52 3 2
Vlaams Blok1/Vlaams Belang2 - - - - 11,761 3 15,912 5 8,872 2 12,62 4 2
PVDA 0,79 0 0,5 0 0,39 0 1,02 0 - - - - -
GB 15,69 4 - - - - - - - -
Anderen(*) - - 3,82 0 6,31 0 1,37 0 4,28 0 - - -
Totaal stemmen 18914 20653 21315 21789 22712 23866 24128 25620
Opkomst % 94,66 93,21 92,51 93,82 90,32 92,9
Blanco en ongeldig % 4,43 4,34 4,32 5,3 4,59 4,41 3,18 4,0

De zetels van de gevormde meerderheid staan vetjes afgedrukt. De grootste partij is in kleur.
De rode cijfers naast de gegevens duiden aan onder welke naam de partijen telkens bij een verkiezing opkwamen.
(*) 1988: GEMBEL / 1994: FORUM (3,64%), VGLK (2,67%) / 2000: Vivant / 2006: L.E.O.

Bekende Evergemnaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

  • Evergem is het oudste bedevaartsoord van de heilige Christoffel in Vlaanderen. Er is al sprake van verering van deze heilige sinds het jaar 1330.
  • De Lieve werd gegraven in 1251 als waterweg voor de scheepvaart, maar veranderde in een afwateringskanaal wegens het verminderd nut (verzanding van het Zwin). Vroeger dachten de kinderen van de buurt dat het er zelfs spookte.
  • De bijnaam van de inwoners van Evergem-dorp is taatjespapeters.[6]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Langerbrugge, Wondelgem, Lovendegem, Sleidinge, Wippelgem

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Evergem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.