Kale (watergang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Oude Kale bij de Van Vlaendersmolen in Vinderhoute

De Kale is de naam die aan stukken van de Belgische waterloop de Durme gegeven werd tussen Nevele en Evergem. In de loop der jaren zijn zowel de namen Hoogkale, Neerkale, Kruiskale, Nieuwe Kale als Oude Kale gebruikt. De Kale (samen met de Poekebeek) behoorde vroeger tot de bovenloop van de rivier de Durme.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kaart toont de huidige waterlopen en kanalen van het historische hydrografische bekken van de Durme voor de aanpassingen in de loop van de rivier door de mens

De zoektocht van Gent naar een waterverbinding met de Noordzee of de Westerschelde hebben de hydrografie in de streek ten noorden en westen van Gent grondig veranderd. Voordien was het vrij eenvoudig. De Durme (later Nieuwe Kale) kwam vanuit Aalter en Zomergem en liep oostwaarts tot in Vinderhoute. Daar voegde de Poekebeek (later Oude Kale), komende vanuit Tielt, zich bij de Durme en die liep dan verder noordoostwaarts richting Wondelgem, Langerbrugge, Rodenhuize en Mendonk. Daarna opnieuw oostwaarts doorheen de Moervaartdepressie en zuidwaarts naar Lokeren om via de huidige loop van de Durme in de Schelde uit te monden. De Brugse Vaart, de Lieve, het kanaal Gent-Terneuzen en het Schipdonkkanaal hebben de vroegere situatie onherkenbaar veranderd. Toen de oorspronkelijke loop van de rivieren onduidelijker werd, veranderden sommige stukken ervan lokaal van naam.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De herkomst van de naam Kale is enigszins onduidelijk. De naamkundige J. De Vleeschouwer stelt een gelijkenis vast met de naburige Kaandelbeek en Kalebeek, en zoekt een verklaring in het Keltische calona ('donkergrijs'), waarschijnlijk in zwang als hypercorrecte reactie op de Latijnse benaming voor de nabijgelegen Leie, Scalia ('leikleurig').[1] Alzo kregen meerdere beken in de regio ten noordwesten van Deinze een naam mee vertrekkend op de wortel cal, om hun donkere, modderige kleur te benadrukken.

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duivelsputgemaal in Vinderhoute pompt het water van de Oude Kale onderdoor het kanaal Gent-Brugge tot in de Nieuwe Kale.

Het duivelsputgemaal in Vinderhoute.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]