Vivant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vivant
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Michael Balter
Actief in Vlag Duitstalige Gemeenschap Duitstalige Gemeenschap
Hoofdkantoor Hüllscheid 1
4760 Büllingen
Mandaten
Zetels Duitstalige Gemeenschapsraad
3 / 25
Fractieleiders
Fractieleider Duitstalige Gemeenschapsraad Michael Balter
Ideologie en geschiedenis
Richting centrum
Ideologie sociaalliberalisme
Voormalige namen BANAAN
Verwante organisaties
Europese fractie Renew Europe
Media
Website (de) Vivant Ostbelgien
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

Vivant is een Belgische sociaalliberale politieke partij die in 1997 werd opgericht door ondernemer en politicus Roland Duchâtelet. Ze was actief in Vlaanderen en Brussel tot 2007, toen ze opging in Open Vld, en betwist sindsdien enkel nog verkiezingen in de Duitstalige Gemeenschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vivant ontstond uit de politieke partij BANAAN, die in 1995 aan de verkiezingen deelnam. Het voornamelijk economische gedachtegoed van Vivant was gebaseerd op het boek NV België: verslag aan de aandeelhouders, dat voorzitter Duchâtelet schreef in 1994. Daarnaast werden individuele vrijheid en een sterke sociale zekerheid in een context van vrije markteconomie als centrale thema's gesteld. Bij de federale parlementsverkiezingen van 1999 haalde de partij 130.701 stemmen (2,1%) voor de Kamer. Bij de federale verkiezingen van 2003 behaalde de partij, na interne strubbelingen, nog slechts 1,3% van de stemmen.

Bij de verkiezingen voor het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap in juni 2004 behaalde de Vivant-lijst twee zetels, die bezet werden door Josef Meyer en Ernst Meyer. Voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement werd, mede vanwege de invoering van de kiesdrempel van 5%, een kartel gevormd met de VLD. In maart 2006 werd Nele Lijnen senator voor de partij na coöptatie door de VLD.

Op 6 februari 2007 kondigde voorzitter Roland Duchâtelet aan dat de Nederlandstalige afdeling van zijn partij zou opgaan in de Open Vld. 's Anderendaags nuanceerde hij dit bericht door te beklemtonen dat Vivant als beweging zou blijven bestaan; de feitelijke fusie met VLD en het Liberaal Appèl, onder de vorm 'Open Vld', zou een bezegeling van de ideologische overeenkomsten tussen beide partijen zijn. Zo zouden er gelijkenissen zijn tussen de linkerflank van de VLD en Vivant enerzijds en zou het Vierde Burgermanifest van premier Guy Verhofstadt meerdere oorspronkelijk van Vivant afkomstige ideeën bevatten.

Sinds 2007 is uitsluitend actief in de Duitstalige Gemeenschap, en komt het alleen nog op voor de Europese verkiezingen en voor de verkiezingen voor het Duitstalige Parlement. In de legislatuurperiode 2019–2024 telt Vivant 3 verkozenen in het Duitstalig parlement.

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.

Het programma van Vivant bestond uit de volgende hoofdpunten:

  1. Het invoeren van een basisinkomen voor elke burger ter vervanging van de sociale zekerheid.
  2. De belastingen op arbeid afschaffen en vervangen door een extra sociale belasting op de producten, waarbij de producten in de winkel dezelfde prijs behouden als nu. Dit is gebaseerd op het gedachtegoed dat de verbruiker betaalt en niet de producent, waarbij er een evenredigheid ontstaat tussen iemands bijdragen aan de gemeenschap en de hoeveelheid die die persoon uitgeeft (en dus uit te geven heeft).
  3. Het bindende referendum op volksinitiatief (BROV) invoeren.

Veel concrete stellinginnames van Vivant worden aan een referendum gekoppeld, zodat de partij een open programma hanteert; dit met het oog op het promoten van zo veel mogelijk 'directe democratie'. Het stimuleren van de buurteconomie, de zorg voor het milieu en de garantie van gelijke kansen (ook financieel) behoren echter wel tot de uitgangspunten. Daarmee is de partij progressief-liberaal.