Nele Lijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nele Lijnen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Nele Lijnen
Geboren Houthalen-Helchteren, 12 april 1978
Kieskring Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij Vivant / Open Vld
Functies
2006 - 2007 Gecoöpteerd senator
2007 - heden Gemeenteraadslid Hechtel-Eksel
2007 - 2014 Senator[1]
2013 - heden Schepen Hechtel-Eksel
2014 - heden Volksvertegenwoordiger[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Nele Lijnen (Houthalen-Helchteren, 12 april 1978) is een Belgische politica voor Open Vld.

Levensloop[bewerken]

Haar vakgebied is communicatie en public relations. Zij studeerde af als gegradueerde Communicatiebeheer aan het XIOS te Hasselt. Ze is moeder van twee kinderen en woont in Hechtel-Eksel.

Zij werkte in een internetbedrijf van Roland Duchâtelet, de stichter van Vivant, toen ze in 2006 gecoöpteerd werd als senator.[3]

Bij de federale verkiezingen van 10 juni 2007 werd zij met 42.625 voorkeurstemmen rechtstreeks en op eigen kracht verkozen om voor Open Vld in de Senaat te zetelen. Bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010 kreeg ze 37.641 voorkeurstemmen en werd ze verkozen dankzij haar plaats op de lijst.

In de senaat zetelde ze in twee commissies, als voorzitter van de Adviescomité voor Gelijke kansen voor vrouwen en mannen en als ondervoorzitter van de Commissie Sociale Aangelegenheden. Bij de wetgevende verkiezingen van 25 mei 2014 werd ze verkozen tot volksvertegenwoordiger voor de kiesomschrijving Limburg.

Ook is ze actief in de gemeentelijke politiek van Hechtel-Eksel sinds 2006 voor de partij HE. Dankzij de verkiezingsoverwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 is ze eerste schepen geworden onder burgemeester Jan Dalemans, en is ze bevoegd voor sport, economie & werk, gelijke kansen, wonen, kinderopvang en evenementen.

Zij is nog steeds verbonden aan Vivant, dat in Vlaanderen onder de vleugels van Open Vld werkt. Als liberaal politica is Lijnen werkzaam wat betreft onder andere pensioenen, arbeidsmarkt, studentenarbeid, arbeid en handicap, kinderopvang, sociale zekerheid en gezondheidszorg, mobiliteit en buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Op 21 mei 2014 ontving ze de titel ridder in de Leopoldsorde.

Externe link[bewerken]