Gelijkwaardige behandeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gelijke kansen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suffragettes strijden voor gelijkwaardige behandeling

Gelijkwaardige behandeling of uitkomstengelijkheid houdt in dat aan alle mensen dezelfde mogelijkheden geboden wordt. Het kan daarmee staan tegenover kansengelijkheid. Zo mogen mensen in een rolstoel in bepaalde gebouwen gebruikmaken van een lift en andere mensen niet. Het gevolg is echter wel dat alle mensen de mogelijkheid geboden wordt om zich vrij door het gebouw te kunnen bewegen.

Aanverwante begrippen zijn gelijke rechten, positieve discriminatie en positieve actie.

Ongelijkwaardige behandeling wordt ook wel discriminatie genoemd.

Om de achterstand bij discriminatie op te heffen, wordt ook wel positieve discriminatie gehanteerd. Bij positieve discriminatie wordt degene die in de achterstandspositie zit bevoordeeld boven anderen. Dit is echter een gevoelige zaak aangezien positieve discriminatie voor degene die niet wordt bevoordeeld negatief uitpakt. Positieve discriminatie wordt bijvoorbeeld toegepast bij sollicitaties. Daarbij geldt meestal dat bij gelijke geschiktheid de kandidaat uit de achterstandspositie wordt aangenomen.

Actualiteit[bewerken]

Het jaar 2007 is uitgeroepen als themajaar: Europees Jaar voor gelijke kansen voor iedereen door de Europese Commissie in juni 2005 in Brussel.