Suffragette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suffragettes voor het Witte Huis

Suffragette is een Engelse term die staat voor iemand (eigenlijk alleen een vrouw) die strijdt voor de vrouwenrechten met name voor het vrouwenkiesrecht. De echte naam van deze organisatie was de Sociale en Politieke Vrouwenunie, deze werd opgezet in 1903. De term is afgeleid van het Engelse woord suffrage, dat stemrecht betekent.

De suffragettes zijn een beweging uit de eerste feministische golf. Emmeline Pankhurst was de stichter van de suffragettebeweging, samen met haar dochter Christabel Pankhurst.

Suffragettes werden vaak gezien als zure en lelijke vrouwen die geen man konden krijgen[bron?], maar het tegendeel was meestal waar. Het waren vaak juist jonge getrouwde vrouwen die actie wilden ondernemen voor hun rechten. Zij zetten grote demonstraties op. Groepen vrouwen ketenden zich bijvoorbeeld vast aan het hek van het parlementsgebouw of stookten brandjes. Belangrijke brieven werden in brand gestoken en in de stembussen werd zuur gedaan zodat de stemmen onleesbaar werden. Om arrestaties uit te lokken gingen de demonstraties verder. Er werden zomaar winkelruiten ingegooid of gemeente-eigendom vernield. Vrouwen kwamen in de gevangenis en gingen uit protest in hongerstaking. Ze wilden dat de regering serieus ging praten over rechten van de vrouw. Ze kregen vaak het omgekeerde; er werd alleen maar opdracht gegeven aan de gevangenisbewaarders om de gevangenen gedwongen te voeren. Een belangrijke suffragette, Emily Davison, stierf toen ze bij een paardenwedren de renbaan op liep en door het paard van de koning werd vertrappeld.

Veel vrouwen keurden dit soort gedrag af en begonnen hun eigen groepering zoals de Nationale Unie voor het Vrouwenkiesrecht. Duizenden vrouwen namen deel aan vreedzame en georganiseerde demonstraties met spandoeken en liederen. Dit was vooral allemaal zo vreedzaam omdat vrouwen uit de arbeidersklasse zich het niet konden veroorloven om opgepakt te worden en naar de gevangenis te moeten, dan zouden zij hun gezin op het spel zetten. Maar zelfs deze demonstraties hadden wel eens te maken met protest van tegenstanders of zelfs van de politie.

In Nederland was een andere groep actief. Zo werd Aletta Jacobs voorzitster van de VvVK, de Vereniging voor VrouwenKiesrecht. Het aantal leden nam toen snel toe.

Trivia[bewerken]

In de filmmusical Mary Poppins is de moeder van de familie een suffragette. In de film wordt ook een lied gezongen over dat onderwerp.

Zie ook[bewerken]

Feministische filosofie