Naar inhoud springen

Mary Poppins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Mary Poppins (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Mary Poppins.

Mary Poppins is een boekenreeks van de Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers, alsmede de hoofdpersoon in deze boekenreeks. De boeken werden vanaf 1934 gepubliceerd en zijn meerdere malen bewerkt voor onder andere film en toneel.

Mary Poppins is een kinderjuffrouw in Londen, anno 1908. Mary Poppins is vrij conventioneel van uiterlijk, buitenshuis altijd met paraplu, maar onderscheidt zich door de magische krachten die ze vooral inzet bij de uitoefening van haar functie als kinderjuffrouw. Overigens dient haar paraplu ook als magisch transportmiddel. Ze houdt van kinderen, maar kan als dat nodig is streng optreden. Ze is, zoals in de boeken wordt omschreven, perfect in elke zin van het woord.

De manier waarop Mary Poppins wordt neergezet, varieert per medium. In de boeken is ze vrij streng en recht voor de raap. Ze is ook vrij ijdel. Ze toont haar vriendelijkere kant alleen in de buurt van vrienden en kennissen, zoals de straatartiest en klusjesman Bert. In de Disneyfilm uit 1964 is ze een stuk vriendelijker en sympathieker. In de musical wordt meer ingespeeld op haar bovennatuurlijke en mysterieuze kant.

Mary Poppins' magische vaardigheden worden in de boeken omschreven als overblijfselen uit haar kindertijd. Veel jonge kinderen beschikken over vaardigheden die voor volwassenen onbegrijpelijk lijken, zoals de mogelijkheid met dieren te spreken. De meeste mensen verliezen deze vaardigheden wanneer ze ouder worden en ze vergeten, maar Mary Poppins heeft ze altijd behouden.

Nevenpersonages

[bewerken | brontekst bewerken]

In de boekenserie heeft Mary Poppins een groot aantal familieleden, elk met zijn eigen bovennatuurlijke krachten. Verder lijkt ze bekend te zijn met een groot aantal magische figuren zoals tovenaars en pratende dieren. Sommigen van hen staan op goede voet met haar, maar anderen zijn bang of juist vijandig tegenover haar. Haar bekendste vriend is Bert, een manusje-van-alles.

Er zijn in totaal acht boeken verschenen over Mary Poppins. Deze boeken zijn allemaal geschreven door Travers en oorspronkelijk geïllustreerd door Mary Shepard. De boeken in de reeks zijn:

  • Mary Poppins (1934)
  • Mary Poppins Comes Back (1935)
  • Mary Poppins Opens the Door (1943)
  • Mary Poppins in the Park (1952)
  • Mary Poppins From A to Z (1962)
  • Mary Poppins in the Kitchen (1975)
  • Mary Poppins in Cherry Tree Lane (1982)
  • Mary Poppins and the House Next Door (1988)
Zie Mary Poppins (musical) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2004 werd een musical gemaakt, gebaseerd op een mix van de originele boeken en de Disneyfilm.

Overige media

[bewerken | brontekst bewerken]

De rol van Mary Poppins is door de volgende actrices vertolkt in de verschillende media: