Noortje Herlaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noortje Herlaar
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Volledige naam Noortje Herlaar
Geboren 22 april 1985
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 2003-heden
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Musical

Noortje Herlaar (Vlaardingen, 22 april 1985) is een Nederlandse actrice en zangeres. Op zondag 24 januari 2010 won zij de finale van het televisieprogramma Op zoek naar Mary Poppins, waardoor zij de hoofdrol van Mary Poppins ging vertolken in de gelijknamige musical, die in 2010/2011 in het Circustheater in Scheveningen te zien was. In 2012 maakte ze haar debuut op de televisie met de rol van Jeanne in de tv-serie Moeder, ik wil bij de Revue.

Biografie[bewerken]

Noortje Herlaar groeide op in Maassluis en volgde vanaf haar vierde jaar de plaatselijke balletschool. Toen ze negen was, ging ze de vooropleiding van de Havo voor Muziek en Dans volgen aan de Dansacademie in Rotterdam. Tijdens haar opleiding aan het Stedelijk Gymnasium in Schiedam speelde ze in enkele schoolproducties en in haar vrije tijd volgde ze zes jaar lang lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam en was daar in meerdere voorstellingen te zien. In 2003 startte Herlaar haar opleiding aan de Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium, ook wel bekend als Codarts. Hier volgde zij zang-, dans, interpretatie- en spellessen bij diverse vakdocenten, waaronder zangdocent Alberto ter Doest (Estill Voice Training System - EVTS). Tijdens deze studie volgde Herlaar ook workshops van gastdocenten als Mary Hammond (EVTS), Barbara Duijfjes, Vincent van Warmerdam, Frans Ehlhart en Carlos Garcia (Commedia dell'arte). In het studiejaar 2004/2005 volgde Herlaar tevens het voorbereidend jaar voor de Dansacademie van Codarts met klassiek ballet en moderne dans. In haar vrije tijd was zij leadzangeres bij verschillende bands, waaronder de Bigband van Koos Mark en de tienkoppige 70's/80's-showband DISCO. In juni 2007 studeerde Herlaar af met haar solovoorstelling La Vie en Rose, waarmee ze o.a. in het Comedy Theater in Amsterdam te zien was.

Na haar studie ging Herlaar als actrice aan de slag bij Theater Terra in de rondreizende familievoorstelling Matroos in de doos‚ naar een boek van Daphne Deckers. Vervolgens werd ze aangenomen bij de musical Dirty Dancing, waarin ze ruim een jaar de rol van Lisa Houseman in het Beatrix Theater te Utrecht speelde. In september en oktober 2009 was Herlaar te zien in een van de hoofdrollen in de musical Urinetown, andere hoofdrollen waren hierin voor Jamai Loman, René van Kooten en Suzan Seegers.

Herlaar is tevens werkzaam als stemactrice in verschillende tekenfilms en series, waaronder de bioscoopanimatie Het kleine spookje Laban en diverse series, die bijvoorbeeld op Nickelodeon te zien zijn of zijn geweest. In 2010 vertolkte Herlaar de stem van Barbie in de Disney animatiefilm Toy Story 3.[1]

Begin 2011 sprak Herlaar de stem in van Juliet in Gnomeo & Juliet.[2]

Samen met Johnny Kraaijkamp jr. en Joey Schalker speelde Herlaar een van de hoofdrollen in De producers. Hierin vertolkte ze de rol van de Zweedse Ulla. De originele musical was een grote hit op Broadway, en won 12 Tony Awards maar deze Nederlandse versie door Mark Vijn Theaterproducties kende een tegenvallende kaartverkoop. De voorstelling flopte een week na de première op 23 oktober 2011 en stopte per direct met spelen. In 2012 was Herlaar te zien in Saturday Night Fever, de grootschalige musical van Joop van den Ende Theaterproducties met alle bekende liedjes van de Bee Gees. Herlaar speelde de rol van Stephanie Mangano, de bloedmooie danspartner van Tony Manero. Eind 2012 ontving zij lovende kritieken[bron?] voor haar vertolking van de rol van Jeanne in de televisieserie Moeder ik wil bij de Revue, waar wekelijks bijna 2 miljoen mensen naar keken. In 2013 is Herlaar in het theater te zien in De Huisvrouwmonologen, geschreven door Sylvia Witteman.

Vanaf het najaar van 2016 is Herlaar te zien in De mannen van dokter Anne, een serie over een dokter.[3] Herlaar was in februari 2016 met onder meer Jeroen Spitzenberger te zien in de telefilm Bouquetreeks De Film: Trots en verlangen.[4]

Theater[bewerken]

 • Agnes van God (Albert Verlinde Entertainment, 2014/2015) - Agnes
 • Vaslav (DeLaMar Producties, 2014) - Romola
 • De Huisvrouw Monologen (Rick Engelkes Producties, 2013)
 • Saturday Night Fever (Joop van den Ende Theaterproducties, 2012) - Stephanie Mangano
 • De Producers (Mark Vijn Theaterproducties, 2011) - Ulla
 • Mary Poppins (Joop van den Ende Theaterproducties, 2010/2011) - Mary Poppins
 • Urinetown - Zeikstad (M-Lab, 2009) - Lot Kleinhart
 • The Beastly Bombing (Opera aan het IJ, 2009) - Clarissa
 • Marilyn (eigen productie cultuurdag Maassluis, 2008) - solovoorstelling van zang, spel en dans
 • Dirty Dancing (Joop van den Ende Theaterproducties, 2008/2009) - Lisa Houseman
 • Matroos in de doos (Theater Terra, 2007) - Calypsa, Dolfijn en moeder
 • La Vie en Rose (afstudeervoorstelling, 2007) - Solo
 • Musical Memories (Stichting Iskra, 2007) - Soliste, ook met Renée van Wegberg
 • De Staat (Original Winds, 2006) - duovoorstelling met Jasper Dzuki Jelen
 • Onderstroom (Stichting Kunstklank, 2003) - Iris

Stemactrice[bewerken]

Televisie[bewerken]

Herlaar won het programma Op zoek naar Mary Poppins van de AVRO, waarvan de eerste uitzending met audities te zien was op 30 november 2009 en de liveshows vanaf 6 december 2009 op acht achtereenvolgende zondagavonden te zien waren.

Films[bewerken]

Overig[bewerken]

 • In 2009 was Herlaar verslaggeefster voor Performer Magazine, een digitaal maandelijks magazine gemaakt door en bedoeld voor vakgenoten.
 • In 2006 heeft in Rotterdam het Fotofestival aan de Maas met als ondertitel Typical Dutch plaatsgevonden. Een foto van Herlaar werd daarbij gekozen tot hoofd PR-foto van het festival.
 • In mei 2010 wordt in het programma Life4You bekend dat Herlaar en William Spaaij, haar tegenspeler in de musical Mary Poppins, een relatie hebben. En het stel maakte in 2012 bekend dat ze zouden gaan trouwen. In maart 2015 werd bekend dat hun relatie op de klippen was gelopen. In november 2015 volgde het nieuws dat Herlaar een relatie heeft met de acteur Barry Atsma.

Prijzen en nominaties[bewerken]

 • Op 7 juni 2010 werd bekendgemaakt dat Herlaar de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Aanstormend Talent voor haar rollen in Urinetown en Mary Poppins had gewonnen.
 • In 2013 was Herlaar genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in Moeder, ik wil bij de Revue.
 • Op 2 maart 2015 won Herlaar een van De TV-Beelden voor haar vertolking van Liesbeth List in Ramses.

Externe link[bewerken]