Naar inhoud springen

Gecoöpteerd senator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een gecoöpteerd senator is een lid van de Belgische Senaat dat wordt gekozen door de taalgroepen in de Senaat waartoe hij/zij behoort. Er zijn zes Nederlandstalige en vier Franstalige gecoöpteerde senatoren.

Sinds 25 mei 2014 bestaat de Senaat, naast de tien gecoöpteerde senatoren, uit 50 deelstaatsenatoren.

In 1921 werden in de Belgische Grondwet de gecoöpteerde senatoren als een nieuwe categorie van Senatoren ingeschreven. Bedoeling was om een aantal deskundigen of vertegenwoordigers van representatieve organisaties in het parlement te kunnen brengen, dit om de kwaliteit van het debat en de wetgeving te verhogen (volgens sommigen was het echter gewoon de bedoeling om de grote 'shock' die het algemeen enkelvoudig stemrecht teweegbracht ietwat te temperen). Deze bedoeling verwaterde echter snel en wordt nu vooral nog gebruikt om trouwe partijleden die niet verkozen zijn geraakt alsnog een zitje in het parlement te bezorgen.

Gecoöpteerde senatoren worden verkozen door de deelstaatsenatoren van hun taalgroep. De Nederlandstalige taalgroep mag zes senatoren coöpteren, de Franstalige vier. Zij worden tussen de partijen verdeeld op basis van de verkiezingsresultaten van de Kamer van volksvertegenwoordigers, waardoor de evenredige vertegenwoordiging bewaard blijft.