Sigrid Kaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaag in 2016

Sigrid A.M. Kaag (Rijswijk (ZH), 2 november 1961[1]) is een Nederlandse diplomaat bij de Verenigde Naties (VN). Vanaf december 2014 is zij Special Coordinator van de Verenigde Naties in Libanon (UNSCOL). Van oktober 2013 tot september 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie die moet leiden tot de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. De ontwapeningsmissie onderneemt de VN samen met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Ze heeft gewerkt voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en later bij Koninklijke Shell te Londen. Sinds 1994 werkt zij voor de Verenigde Naties. Momenteel is ze assistent-secretaris-generaal bij het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en eerder werkte ze voor VN-kinderfonds Unicef.

Kaag woont in de Verenigde Staten en spreekt zes talen vloeiend (Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits en Arabisch). Zij heeft internationale betrekkingen gestudeerd.[2] Daarnaast volgde ze de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael.[3] In 1996 verdedigde ze in het programma Buitenhof fel de Palestijnse zaak.[4] In 2016 is aan haar de Carnegie Wateler Vredesprijs toegekend.[5]

Kaag is gehuwd met Anis al-Qaq, voormalig Palestijns ambassadeur in Zwitsersland, en heeft vier kinderen.[6]