Menno Snel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menno Snel
Foto: Henriëtte Guest
Foto: Henriëtte Guest
Algemene informatie
Geboren 29 oktober 1970
Geboorteplaats Vleuten-De Meern
Functie Staatssecretaris van Financiën
Sinds 26 oktober 2017
Partij D66 (2017–heden)
Titulatuur drs.
Politieke functies
2017–heden Staatssecretaris van Financiën
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Menno Snel (Vleuten-De Meern, 29 oktober 1970) is een Nederlands politicus. Hij is sinds oktober 2017 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III.

Loopbaan[bewerken]

Opleiding en begin carrière[bewerken]

Menno Snel ging naar Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt van 1982 tot 1988. Daarna studeerde hij van 1988 tot 1994 Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studententijd was hij lid van studentenvereniging Albertus Magnus. Hij werkte na zijn studie bij de bank MeesPierson en was vanaf 1995 plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën. Hierna stapte hij over naar de pensioenuitvoerder APG, waar hij van januari 2009 tot 1 oktober 2011 directeur strategie en beleid was. Van 1 oktober 2011 tot 2016 werkte Snel in Washington D.C. als bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en sinds 1 september 2016 was hij werkzaam voor de Nederlandse Waterschapsbank, waar hij voorzitter van de raad van bestuur werd.

Politiek[bewerken]

Sinds 26 oktober 2017 is Snel staatssecretaris van Financiën in het op die dag aangetreden kabinet-Rutte III. Hij werd voor deze functie gevraagd door Wouter Koolmees, met wie hij samenwerkte bij het ministerie van Financiën. Pas kort voor zijn aanstelling werd hij lid van D66, waarmee hij de bewindspersoon met de minste politieke ervaring is in dit kabinet.

Een van zijn hoofdtaken is het verder reorganiseren van de Nederlandse Belastingdienst. In 2017 bracht hij onder meer de wet voor de geleidelijke uitfasering van de Wet-Hillen tot stand.

De Tweede Kamer zit hem dicht op de huid in verband met het onterecht optreden van de belastingdienst inzake de opvangtoeslagen.[1] De staatssecretaris noemde het optreden van zijn belastingdienst schandelijk.[2]

Persoonlijk[bewerken]

Snel is getrouwd en heeft twee dochters. Hij woont in Den Haag.

Voorganger:
Eric Wiebes
Staatssecretaris van Financiën
2017–heden
Opvolger:
-