Menno Snel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menno Snel
Foto: Henriëtte Guest
Foto: Henriëtte Guest
Algemene informatie
Geboren 29 oktober 1970
Geboorteplaats Vleuten-De Meern
Partij D66 (2017–heden)
Titulatuur drs.
Politieke functies
2017 - 2019 Staatssecretaris van Financiën
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Menno Snel (Vleuten-De Meern, 29 oktober 1970) is een Nederlands politicus namens D66. Hij was van 26 oktober 2017 tot en met 18 december 2019 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding en begin carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Menno Snel ging naar Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt van 1982 tot 1988. Daarna studeerde hij van 1988 tot 1994 Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studententijd was hij lid van studentenvereniging Albertus Magnus. Hij werkte na zijn studie bij de bank MeesPierson en was vanaf 1995 plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën. Hierna stapte hij over naar de pensioenuitvoerder APG, waar hij van januari 2009 tot 1 oktober 2011 directeur strategie en beleid was. Van 1 oktober 2011 tot 2016 werkte Snel in Washington D.C. als bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en sinds 1 september 2016 was hij werkzaam voor de Nederlandse Waterschapsbank, waar hij voorzitter van de raad van bestuur werd.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 26 oktober 2017 was Snel staatssecretaris van Financiën in het op die dag aangetreden kabinet-Rutte III. Hij werd voor deze functie gevraagd door Wouter Koolmees, met wie hij samenwerkte bij het ministerie van Financiën. Pas kort voor zijn aanstelling werd hij lid van D66, waarmee hij de bewindspersoon was met de minste politieke ervaring in dit kabinet.

Een van zijn hoofdtaken was het verder reorganiseren van de Nederlandse belastingdienst. In 2017 bracht hij onder meer de wet voor de geleidelijke uitfasering van de Wet-Hillen tot stand.

De Tweede Kamer zat hem in 2019 dicht op de huid, omdat de belastingdienst minimaal honderden gezinnen beticht had van fraude bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag.[1] Dit was al begonnen in 2009,[2] maar viel onder de politieke verantwoordelijkheid van de zittende staatssecretaris. Ouders werden door de belastingdienst verplicht tot het terugbetalen van bedragen tot tienduizenden euro's, waardoor velen in financiële problemen geraakten.[3] De staatssecretaris noemde tijdens een Tweede Kamerdebat op 4 december 2019 het optreden van zijn belastingdienst "schandelijk". In de dagen na dit debat ontstond in de Tweede Kamer de indruk dat de belastingdienst niet geleerd had van de gemaakte fouten (de belastingdienst stuurde onder meer zwartgelakte dossiers op aan de gedupeerden en zegde dubbel bevestigde afspraken af) en dat Snel geen bijdrage meer kon leveren aan de oplossing van het probleem. Daarom kondigde hij aan het begin van een vervolgdebat op 18 december 2019 zijn aftreden aan als staatssecretaris.[4] Het ontslag werd hem op diezelfde dag door de koning verleend.

Het landelijk bestuur van D66 stelde Snel per 1 juli 2020 aan als (onbezoldigd) voorzitter van het bestuur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.[5] Namens de werkgeversdelegatie treedt hij per 1 september 2020 toe tot het bestuur van het pensioenfonds ABP.[6]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Snel is getrouwd en heeft twee dochters. Hij woont in Den Haag.

Voorganger:
Eric Wiebes
Staatssecretaris van Financiën
2017–2019
Opvolger:
Alexandra van Huffelen
Hans Vijlbrief