Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Het huidige gebouw van het ministerie.
Het huidige gebouw van het ministerie.
Functiehouders
Minister Ronald Plasterk
Secretaris-generaal Richard van Zwol
Geschiedenis
Opgericht 1798
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Officiële website

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (afgekort tot BZK) is de opvolger van het vroegere ministerie van Binnenlandse Zaken (afgekort tot BiZa).
De toevoeging "Koninkrijksrelaties" (sinds 1998) heeft betrekking op de overzeese rijksdelen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, die voordien onder verantwoordelijkheid vielen van het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Actueel[bewerken]

In het kabinet-Rutte II bekleedt Ronald Plasterk (PvdA) de post van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De hoogste ambtenaar (Secretaris-generaal) is Richard van Zwol. Hij volgde op interim basis Koos van de Steenhoven op.

Hoofddoelstellingen[bewerken]

De hoofddoelstellingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn in het kort:

 • Het waarborgen van de democratische rechtsstaat.
 • De zorg voor een goed functionerend openbaar bestuur.
 • De kwaliteit waarborgen van personeel en management in de rijksdienst.
 • Het bewaken van de Grondwet.
 • Het coördineren van de samenwerkingsrelatie met Aruba, Curaçao en St. Maarten.
 • De zorg voor het constitutionele staatsrechtelijke bestel.
 • De succesvolle participatie en integratie van nieuwe inwoners.
 • Grotestedenbeleid en bevolkingskrimp
 • Woningmarkt (Koop- en huursector, waaronder woningcorporaties)
 • Huurbeleid/huurtoeslag
 • Bouwbeleid
 • Rijkshuisvesting

Geschiedenis[bewerken]

Het ministerie is in 1798 opgericht onder de naam Departement van inwendige politie en toezicht op de staat van dijken, wegen en wateren van de Bataafse Republiek.

In 1988 richtte het ministerie van Binnenlandse Zaken Het Expertise Centrum op. Een stichting met als belangrijkste doel om het kennisniveau betreffende grote ICT projecten binnen de overheid te stimuleren en kennisdeling te stimuleren.

In 2001 richtte het ministerie samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de stichting ICTU op met als doel ICT-projecten te ontwikkelen en te implementeren.

Op 14 oktober 2010 werd het ministerie van VROM als uitvloeisel van het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Verhagen opgeheven. Het Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie en de Rijksgebouwendienst van dit voormalige ministerie werden gevoegd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het asielbeleid en het politiebeleid werden door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overgedragen aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Huisvesting[bewerken]

Het voormalige kantoor van het ministerie.

Het ministerie is gevestigd in het Wijnhavenkwartier in Den Haag. Begin 2008 werd op de plek van het afgebroken woongebouw De Zwarte Madonna aan de Haagse Turfmarkt, in opdracht van de Rijksgebouwendienst gestart met de bouw van een nieuw gebouw met twee torens (de ene rood, de andere wit), ontworpen door Hans Kollhoff, als onderkomen voor dit ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie, het JuBi-project. Dit gebouw werd opgeleverd in december 2012. Het voormalige onderkomen (architecten Lucas & Niemeyer, 1979) werd gesloten, en zal worden 'gestript' om plaats te maken voor andere gebouwen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]