Hans Kollhoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kollhoff-toren, Potsdamer Platz in Berlijn
"De Colonel" in Maastricht

Hans Kollhoff (Bad Lobenstein, 18 september 1946) is een Duits architect.

Biografie[bewerken]

Kollhoff studeerde van 1968-1973 architectuur aan de Universiteit van Karlsruhe[1] en in 1974 aan de Technische Universiteit van Wenen. Van 1975-1978 werkte hij als assistent van Oswald Mathias Ungers aan de Cornell University in New York. Daarna, tot 1983, werkte hij als assistent aan de Technische Universiteit in Berlijn. Sinds 1990 is hij professor aan de ETH in Zürich.

Sinds 1984 heeft hij zijn eigen architectenbureau in Berlijn, samen met Helga Timmermann. De meeste projecten van Kollhoff betreffen ontwerpen voor kantoren, bedrijfspanden en woningbouw. De architectuur van Hans Kollhoff wordt gekenmerkt door een klassieke bouwstijl en het gebruik van solide, traditionele materialen, zoals hardsteen en baksteen, die hij op een traditionele manier verwerkt.

In meer recent werk maakt Kollhoff gebruik van klassieke motieven, waardoor hij door sommigen bekritiseerd wordt als een "retro-architect", die teruggrijpt op nostalgische imitatie.

Werk[bewerken]

Belangrijke werken van Kollhof in Berlijn zijn de in opdracht van DaimlerChrysler gebouwde toren in New Yorkse baksteenstijl op de Potsdamer Platz en de hoge gebouwen op de Alexanderplatz. Ook was hij verantwoordelijk voor de verbouwing van de vroegere Reichsbank tot Ministerie van Buitenlandse Zaken, de verbouwing van het Metropol-theater op de Nollendorffplatz tot exclusieve night club Goya, en de reconstructie van de Leibnizkolonnaden nabij de Kurfürstendamm.

Kollhoff is voorzitter van het genootschap dat zich inzet voor de herbouw van de Bauakademie van Karl Friedrich Schinkel en voor de herbestemming van dit monument tot Berlin International Academy of Architecture.

In het Deutschherrnviertel in Frankfurt am Main bouwde Kollhoff de 88 meter hoge woontoren Main Plaza.

In Nederland is Kollhoff bekend geworden door zijn Piraeusgebouw op het KNSM-eiland in Amsterdam en het gebouw De Colonel naast het station in Wyck-Maastricht.

Andere bouwwerken

Literatuur[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Biografie op website ETH Zürich

Externe links[bewerken]