Ministerie van Veiligheid en Justitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het voormalige gebouw van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag
Het huidige gebouw van het ministerie.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie houdt zich bezig met de rechtsorde in alle stadia. Dit omvat onder meer wetgeving, preventie, handhaving, strafoplegging en slachtofferhulp. Tot 14 oktober 2010 heette dit ministerie "Ministerie van Justitie", met ingang van het kabinet-Rutte I is het Directoraat-Generaal Veiligheid vanuit BZK aan het ministerie toegevoegd en gaat het ministerie door onder de naam "Ministerie van Veiligheid en Justitie".

Sinds 20 maart 2015 is Ard van der Steur (VVD) minister van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris op dit departement is sinds diezelfde datum Klaas Dijkhoff (eveneens VVD). Siebe Riedstra neemt sinds 15 juni 2015 de positie van secretaris-generaal waar.

Onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie, de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Dienst Justis, de screeningsautoriteit), IND, Dienst Verkeer & Vertrek, Brandweer, Dienst Justitiële Inrichtingen, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie. De rechtbank is echter geen dienst van het ministerie.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)