Ministerie van Veiligheid en Justitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Veiligheid en Justitie
Het gebouw van het ministerie.
Het gebouw van het ministerie.
Functiehouders
Minister Ard van der Steur
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff
Secretaris-generaal Siebe Riedstra
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Adres Den Haag
Officiële website
Het voormalige gebouw van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie houdt zich bezig met de rechtsorde in alle stadia. Dit omvat onder meer wetgeving, preventie, handhaving, strafoplegging en slachtofferhulp. Tot 14 oktober 2010 heette dit ministerie "Ministerie van Justitie", met ingang van het kabinet-Rutte I is het Directoraat-Generaal Veiligheid vanuit BZK aan het ministerie toegevoegd en gaat het ministerie door onder de naam "Ministerie van Veiligheid en Justitie".

Sinds 20 maart 2015 is Ard van der Steur (VVD) minister van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris op dit departement is sinds diezelfde datum Klaas Dijkhoff (eveneens VVD). Siebe Riedstra heeft sinds 15 juni 2015 de positie van secretaris-generaal.

Onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie, de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Dienst Justis, de screeningsautoriteit), IND, Dienst Terugkeer & Vertrek, Brandweer, Dienst Justitiële Inrichtingen, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie. De rechtbank is echter geen dienst van het ministerie.

Huisvesting[bewerken]

Het ministerie is gevestigd in het Wijnhavenkwartier in Den Haag. In 1978 werd tijdens het ministerschap van Job de Ruiter nieuwe kantoorhoogbouw opgeleverd die gebouwd was met het jackblocksysteem. Begin 2008 werd op de plek van het afgebroken woongebouw De Zwarte Madonna aan de Haagse Turfmarkt gestart met de bouw van een nieuw gebouw met een rode en een witte toren. Dit complex is in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door Hans Kollhoff, als onderkomen voor dit ministerie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het JuBi-project. Het werd opgeleverd in december 2012. Het voormalige onderkomen van Justitie (ontworpen door architecten Lucas & Niemeyer) werd gesloopt en de bouwplaats wacht op een definitief plan voor het Onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)