Centraal Justitieel Incassobureau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Opgericht 1990
Jurisdictie Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Leeuwarden, Nederland
Aantal werknemers 900+
Valt onder Ministerie van Justitie en Veiligheid
Directeur Albert Hazelhoff [1]
Website https://www.cjib.nl/

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), gevestigd te Leeuwarden, is een uitvoeringsinstantie van het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het CJIB houdt zich voornamelijk bezig met het innen van boetes en administratiekosten op basis van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv, Wet Mulder).

Het CJIB is in 1990 opgericht als voortvloeisel van de invoering van de Wahv in 1989. De organisatie startte in 1990, als proef, met slechts vijf medewerkers, in het arrondissement Utrecht. Het jaar daarop verhuisden de, inmiddels vijftien, medewerkers naar Leeuwarden en werd gestart met de landelijke invoering van de nieuwe werkwijze. Bij het CJIB werken inmiddels ruim 1100 medewerkers.

Het CJIB heeft een spilfunctie in de afhandeling van Wet Mulder-zaken. In de loop der jaren kreeg het CJIB ook steeds meer andere taken. Ook de inning van geldboetevonnissen, transacties en schadevergoedingsmaatregelen lopen tegenwoordig via het CJIB.

De organisatie heeft daarnaast coördinerende taken toebedeeld gekregen op het gebied van taak- en vrijheidsstraffen.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 raakte het CJIB in opspraak door de luxe inventaris van het nieuwbouwpand de Marnix State in Leeuwarden[2] en over de noodzakelijkheid van de nieuwbouw.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]