Huygenshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huygenshuis
Huygenshuis kort voor de afbraak in 1876
Locatie
Locatie Plein, Den Haag
Adres Plein 2Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Status en tijdlijn
Status afgebroken
Oorspr. functie woning
Start bouw 1634
Bouw gereed 1637
Sluiting 1876
Afgebroken 1876Bewerken op Wikidata
Architectuur
Bouwstijl Hollands classicisme
Bouwinfo
Architect Constantijn Huygens
Jacob van Campen
Pieter Post
Schuin aanzicht op de voorgevel, kort voor de afbraak in 1876
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huygenshuis was de woning van Constantijn Huygens aan het Plein in Den Haag. Het gebouw heeft bestaan van 1637 tot 1876 waarna het is vervangen door het Departement van Justitie.

Het huis was in dezelfde tijd, stijl en in onderling overleg gebouwd als het destijds naastgelegen Mauritshuis. Het was een gebouw in classicistische stijl, ontworpen door Huygens zelf, met hulp van Jacob van Campen en de hofarchitect Pieter Post. Huygens schreef er de verhandeling Domus (‘Het huis’, 1639) over zodat het als voorbeeld kon dienen voor andere architecten. De beelden die oorspronkelijk boven de gevel stonden vertegenwoordigden Firmitas (stevigheid), Utilitas (functionaliteit) en Venustas (schoonheid), architectonische basiswaarden volgens de Romeinse architect Vitruvius. Ze werden vervaardigd door meesterbeeldhouwer Pieter Adriaensz. 't Hooft.[1]

De woning huisvestte vanaf 1829 het Ministerie van Koloniën.[2] Na het gereedkomen van een nieuw gebouw voor dit ministerie op het terrein van het koetshuis en tuin in 1860, werd in 1866 het Huygenshuis afgebroken om plaats te maken voor het Departement van Justitie.

Behouden fragmenten[bewerken | brontekst bewerken]

De architect van het Departement van Justitie Cornelis Peters heeft zich bij het afbreken van het Huygenshuis ontfermd over interieuronderdelen, waaronder een tegeltableau dat is overgebracht naar zijn huis op de Surinamestraat 42 in Den Haag.[3] Plafonddelen zijn verwerkt in kamers in de zuidvleugel van het Departement van Justitie (kamers nr XIV, XV en XVI), tegenwoordig onderdeel van de Tweede Kamer.

Bogen van het trappenhuis zijn opgenomen boven de ramen in het Fragmentengebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam.[4][5] De beelden op de voorgevel zijn verloren gegaan, maar twee zandstenen beelden uit de hal bevinden zich in het Rijksmuseum.[6][7] Zij stonden opgesteld in twee nissen in de zuidgevel van het Fragmentengebouw. Het beeld overvloed is daar in 1909 verwijderd bij de bouw van de Druckeruitbouw. Het beeld huishouden is tussen 1978 en 1982 verwijderd.[8] Een familieschilderij en een bloemencartouche uit de woning zijn in het Mauritshuis te vinden.[9]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huygenshuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.