Vergaderzaal van de Tweede Kamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vergaderzaal van de Tweede Kamer
Plenaire zaal Tweede Kamer - panorama.jpg
Locatie
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Opening 1992
Bouwinfo
Architect Pi de Bruijn
Detailkaart
Vergaderzaal van de Tweede Kamer (Binnenhof (Den Haag))
Vergaderzaal van de Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Buitenzijde van de plenaire zaal

De Vergaderzaal van de Tweede Kamer is de grote plenaire vergaderzaal gevestigd op de eerste verdieping van de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. Sinds 28 april 1992 worden alle plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer hier gehouden. Voor 1992 werden deze gehouden in de Oude Zaal.

De plenaire zaal is ontworpen door Pi de Bruijn. De zaal heeft blauwe stoelen in de vorm van een tulp, het tapijt is groen als gras en het plafond heeft de blauwgrijze kleur van de Nederlandse lucht. De stoelen zijn opgesteld in de halfronde vorm van een Romeins-Grieks theater.

Voor de achterwand staan twee grote bureaus, één voor onder andere de voorzitter en de griffier, de andere voor bewindslieden, het zogenaamde Vak K. Daartussen bevindt zich het spreekgestoelte. Tevens zijn er vier camera's voor tv-uitzendingen. In de plenaire zaal kunnen aan een klein tafeltje tussen de voorzitter, vak K en de interruptiemicrofoons maximaal vier medewerkers Verslag en Redactie zitten. Vak K is een speciaal gedeelte van de zaal waar bewindslieden plaatsnemen tijdens debatten.

Kunstwerk[bewerken]

Tegen de achterwand van de plenaire zaal zijn door Ruud van de Wint (1942-2006) tien kleurrijke schilderijen aangebracht, waarbij steeds twee schilderijen één geheel vormen doordat het ene schilderij doorloopt in een volgend deel. Per paneel zijn 17 tot 20 lagen olieverf aangebracht, waardoor een korrelachtige textuur is ontstaan[1]. Het kunstwerk is onderdeel van de serie 'Het oog' waarbij licht en donker centraal staat. Werk uit deze serie is ook te vinden in het stadhuis van Groningen.

Trivia[bewerken]

Op de tafel van de griffier lagen onder andere een bijbel en een koran. In 2013 wilde Kamervoorzitter Van Miltenburg deze en andere boeken uit de Kamer verwijderen. De Kamer hield dit plan tegen omdat de Partij voor de Vrijheid net een verzoek had ingediend om de Koran te verwijderen. De rest van de Kamer vreesde dat de voorzitter met het verwijderen van de boeken het beeld zou doen ontstaan dat zij hiermee het verzoek van de PVV inwilligde[2][3]. In 2015 werden de boeken alsnog verwijderd, doordat het digitaal aanwezig is, via de geplaatste computers.

Externe links[bewerken]