Oude Zaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Zaal
Zaal in gebruik voor de ontvangst van een delegatie
Zaal in gebruik voor de ontvangst van een delegatie
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Oorspr. functie Balzaal
Verbouwing 1994-1996
Detailkaart
Oude Zaal
Oude Zaal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oude Zaal is de voormalige vergaderzaal van de Tweede Kamer aan het Binnenhof in Den Haag. De zaal is in 1777 gebouwd als balzaal van het nieuwe paleis van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau.

Geschiedenis[bewerken]

Nationale Vergadering (1796-1797).
Algemene beschouwingen in de Oude Zaal, 10 juli 1980.

Voor de functie als balzaal is zij slechts tijdelijk en onregelmatig gebruikt. Na 1796 fungeerde zij als vergaderzaal van de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek.

Vanaf het verdwijnen van de Franse overheersing en met de komst van koning Willem I in 1815 werd deze zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Op 16 oktober 1815 opende hij in de balzaal de eerste gewone zitting van vergadering van de Staten Generaal.

Gedurende 177 jaar vergaderde de Tweede Kamer in deze zaal, die na de uitbreiding van het aantal Kamerleden in 1956, bekend werd als de zaal met de "krappe groene bankjes" omdat men er vanaf die tijd met drieën in zat. Daarnaast was de zaal bekend door de grote groene gordijnen waarachter vaak onder het "genot" van een sigaret of sigaar de zaken nog eens rustig werden doorgesproken - buiten het zicht van het publiek, waaronder journalisten en camera's.

In 1992 betrok de vergadering van de Tweede Kamer de nieuwe zaal, waarna de Oude Zaal werd gerenoveerd. Bij die renovatie is niet het oorspronkelijke karakter van de balzaal van het paleis van Stadhouder Willem V teruggebracht, maar heeft men zich een vrij modern-klassieke vormgeving veroorloofd met een moderne kroonluchter en een veelkleurig tapijt van de kunstenaar Jan van den Dobbelsteen[1]. De groene gordijnen verdwenen hierbij.

De groene bankjes zijn na de renovatie vrijwel allemaal vernietigd om misbruik te voorkomen[2].

Bij ProDemos en in de Van Someren-Downerzaal van de uitbreiding van de Tweede Kamer staan enkele bankjes opgesteld voor bezoekers.

Externe links[bewerken]