Mauritstoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mauritstoren
Rechts de hoektoren en de Mauritstoren
Rechts de hoektoren en de Mauritstoren
Locatie Binnenhof (Den Haag)
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Oorspr. functie woning
Huidig gebruik onderdeel Eerste Kamer
Start bouw 1620
Verbouwing 1655
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 17478
Detailkaart
Mauritstoren (Binnenhof (Den Haag))
Mauritstoren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Mauritstoren is een toren aan de zuidwestzijde van het Binnenhof (Den Haag). Hij is omstreeks 1600 gebouwd in opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland ten behoeve van Stadhouder Maurits van Oranje. De Mauritstoren bevatte de woonvertrekken van Prins Maurits.

Vanuit deze toren bekeek Prins Maurits in 1619 de executie op het Binnenhof van zijn rivaal staatsman en raadspensionaris Johan van Oldenbarneveldt. De Mauritstoren is onder Prins Maurits en Stadhouder Frederik Hendrik uitgebouwd tot het stadhouderlijk kwartier dat thans deel uitmaakt van het gebouwencomplex van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het stadhouderlijke kwartier was een paleis, dat bij het Binnenhof was gevestigd en door Maurits in 1585 in gebruik werd genomen toen het Binnenhof de zetel van de Staten-generaal werd.

De toren kent een massief eikenhouten trappenhuis. Op de eerste verdieping van de Mauritstoren bevindt zich een kamer die onder Stadhouder Willem V is ingericht als eetkamer. Deze ruimte heeft lang dienstgedaan als ministerskamer ten behoeve van ministers die voor een debat in de Eerste Kamer aanwezig moesten zijn. Vele malen werden in deze kamer onderhandelingen gevoerd in het kader van een kabinetsformatie. Thans wordt de kamer gebruikt als fractiekamer van de CDA-fractie in de Eerste Kamer.

Op de tweede verdieping van de Mauritstoren bevindt zich thans de ambtenarenkamer ten behoeve van ambtenaren die ministers tijdens debatten in de Eerste Kamer ondersteunen. Op de derde verdieping is sinds 2014 het leeskabinet van de Eerste Kamer ondergebracht. Op de vierde verdieping is een ruimte van gelijke grootte.

Staten van Holland[bewerken]

Achter de Mauritstoren werd in 1655 door de architect Pieter Post de vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland gebouwd. Deze zaal is sinds 1848 de vergaderzaal van de Eerste Kamer.

Op het dak van de Mauritstoren wapperen op dagen dat de Eerste Kamer in vergadering bijeen is de vlaggen van Nederland en de Europese Unie.