Torentje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Torentje
Het Mauritshuis en het Torentje
Locatie
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Detailkaart
Torentje (Binnenhof)
Torentje
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Torentje is een gebouw bij het Binnenhof in Den Haag. Het staat in de Hofvijver, naast het Mauritshuis. In het Torentje bevindt zich de werkkamer van de minister-president van Nederland. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd: Torentje van Rutte, Torentje van Balkenende enz. Ook de uitdrukking Torentjesoverleg komt ervandaan.

Ten westen van het Torentje is de Maurits- of Grenadierspoort, die toegang geeft tot het Binnenhof. Recht tegenover het Torentje bevinden zich kantoorruimtes van de Tweede Kamer.

Op de begane grond bevindt zich in het torentje een kleine vergaderruimte, de Thorbeckezaal. Op de eerste verdieping huist het kantoor van de minister-president.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het achthoekige gebouw wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Aan de rand van het Binnenhof lag het Torentje oorspronkelijk als zomerprieel van de graven van Holland. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin. Op de plaats van deze tuin, ten oosten van het Torentje, is later, rond 1640, het Mauritshuis gebouwd.

De eerste etage dateert vermoedelijk uit 1479. Het Torentje werd een vestingwerk voorzien van schietspleten en van kantelen. De ramen en de torenspits werden in 1547 aangebracht. In de veertiende en vijftiende eeuw was het torentje in gebruik bij de beheerder van het Binnenhof, de kastelein. Het gebouw had, net als de kastelein zelf, vele functies, waaronder die van herberg, wijnkelder, bottelarij en conciërgewoning.

In 1798 werd de werkkamer van de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken ingericht op de eerste etage van het Torentje.

Het Torentje werd in 1849 door Thorbecke in gebruik genomen als minister van Binnenlandse Zaken, tevens voorzitter van de ministerraad. Opeenvolgende premiers wisselden nog weleens van kantoor. Pas sinds de regeerperiode van Ruud Lubbers in 1982 is het Torentje de vaste werkplek van de minister-president.

In zeldzame gevallen houdt een premier een toespraak vanuit het torentje, een torentjestoespraak, die uitgezonden wordt op tv. Dit gebeurde tijdens de Oliecrisis van 1973 door Joop den Uyl en tweemaal door Mark Rutte in 2020 tijdens de coronacrisis.[1]

Sinds augustus 2002 staat er een hek voor de oprit naar het torentje, deze is geplaatst nadat de moord op Pim Fortuyn er toe leidde dat de beveiliging rond de Tweede Kamer verscherpt werd.[2]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Torentje van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.