Overleg:Torentje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sinds 1982 of sinds 1849?[bewerken]

Het torentje is toch al veel langer dan sinds 1982 de werkkamer van de minister-president? Volgens sommige bronnen zat Thorbecke daar al. /Pieter Kuiper (overleg) 12 feb 2011 11:06 (CET)

Het artikel klopt, het is echt pas sinds 1982.
In de periode eraan voorafgaand (jaren 50 t/m 1975, mogelijk al eerder), was de eerste verdieping van het torentje de werkkamer van de minister van Binnenlandse Zaken. Ik denk dat de Gaay Fortman (niet Bas, maar zijn vader) de laatste was die er zat in die functie.
Het aanpalende gebouw aan het Binnenhof was toen de hoofdvestiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), dat verder verspreid zat over diverse panden (o.m. hoek Spui/Grote Marktstraat). Dat veranderde, ik denk in 1975, '76 of '77, omdat de BiZa nieuwbouw in het Wijnhavenkwartier beschikbaar kwam.
Het oude BiZa pand aan het Binnenhof kwam toen in gebruik als ministerie van Algemene Zaken (AZ). Daardoor kon premier Lubbers (tevens minister van Algemene Zaken) het torentje in 1982 betrekken.
Zou zo maar kunnen dat Thorbecke er gezeten heeft. Merk op dat hij, behalve minister-president, ook minister van binnenlandse zaken is geweest. Mogelijk zelfs tegelijkertijd, want de functie van minister-president was vroeger een part-time job en werd gecombineerd met een ander departement.
Jahoe (overleg) 14 feb 2018 21:18 (CET)