JuBi-gebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JuBi-gebouw
Uilebomen, Den Haag, Netherlands - panoramio (15).jpg
Locatie Turfmarkt 147, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 04° 19′ OL
Oorspr. functie ministeriegebouw
Opening december 2012
Architect Hans Kollhoff
Eigenaar Rijksgebouwendienst
Detailkaart
JuBi-gebouw (Zuid-Holland2)
JuBi-gebouw
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het JuBi-gebouw (ook wel JuBi-torens genoemd) is een Rijkskantoor in Den Haag waarin het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gehuisvest zijn. De afkorting JuBi staat voor de gebruikers van de torens: Justitie-Binnenlandse zaken.

Bouw[bewerken]

Het complex is ontworpen door Hans Kollhoff, die het uiterlijk heeft geïnspireerd op oude wolkenkrabbers in de Verenigde Staten. Het is gebouwd voor 330 miljoen euro door BAM, Ballast Nedam, Homij en Imtech in opdracht van de Rijksgebouwendienst.[1] De oplevering was in december 2012.

Compositie[bewerken]

Het complex bestaat uit laagbouw met twee torens van 146 meter hoog.[2][3][4] De hoofdingang ligt aan een atrium tussen de twee torens, van daaruit zijn ze beide te zien: de ene rood, de andere wit. De vloeroppervlakte is 132.000 m² en geeft ruimte voor 4000 werkplekken.

Beheer[bewerken]

Het beheer van het gebouw is ondergebracht bij de concerndienstverlener binnen de Rijksoverheid, FMHaaglanden.

Locatie[bewerken]

Het complex is —samen met woontoren de Kroon— in de plaats gekomen van het begin 2008 afgebroken woongebouw De Zwarte Madonna aan de Haagse Turfmarkt. De belangrijke voetgangersroute van Den Haag Centraal naar het winkelhart loopt over deze Turfmarkt. De nieuwbouw is samen met De Resident een belangrijke ontwikkeling geweest in het Wijnhavenkwartier.