Het Strijkijzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Strijkijzer
Het Strijkijzer
Het Strijkijzer
Plaats Den Haag
Status opgeleverd oktober 2007
Start bouw 2005
Opening 2007
Kenmerken
Gebruik jongerenstudio's, gestoffeerde appartementen voor verblijf van enkele weken tot maanden, luxe appartementen, horeca en bedrijfsruimte
Hoogte constructie 132 m
Verdiepingen 42
Architect Paul Bontenbal
Eigenaar Vestia
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Strijkijzer is een torenflat in Den Haag aan het Rijswijkseplein met 42 verdiepingen en een hoogte van 132 meter, gebouwd door woningcorporatie Vestia. Het is het op drie na hoogste gebouw van Den Haag. Door de hoogte, en de vorm van de bovenkant, is het gebouw gemakkelijk te herkennen in het stadsgezicht van Den Haag.[1] Bijzonder is dat het Strijkijzer staat op een kavel van slechts 30 bij 35 meter.

Architect Bontenbal werd geïnspireerd door het Flatiron Building (1902) in New York toen hij dit gebouw ontwierp.[2] In 2007 won het de Nieuwe Stad Prijs van Den Haag en de internationale gouden Emporis Skyscraper Award.

Het gebouw bevat 351 appartementen en studio's. Beneden is plaats voor horeca, een wasserette, strijkgelegenheid en kantoorruimte.

Vorm en oriëntatie[bewerken]

De plattegrond van het gebouw heeft een L-vorm, met de lange zijde (iets langer dan de korte) aan de westnoordwestzijde, tegenover het ovale Haagweide-gebouw, en de korte zijde loodrecht daarop, aan de zuidzuidwestzijde. De rechte hoek hiertussen ligt dus aan de westzuidwestzijde, in de richting van Station Den Haag HS. De punten van de L lopen aan de buitenkant rond tot in de richting van de lijn die de uiteinden van de L verbindt (de hypotenusa van de rechthoekige driehoek). Het ledscherm ligt op de hypotenusa, aan de oostnoordoostzijde, in de richting van Station Den Haag Laan v NOI.

Indeling[bewerken]

  • verdieping 41 en 42: uitzichtpunt met horeca (zie onder)
  • verdieping 31 tot en met 39: per verdieping 4 luxeappartementen (2 aan de lange zijde, 1 op de rechte hoek, 1 aan de korte zijde)
  • verdiepingen 29 en 30: per verdieping 6 gestoffeerde appartementen als shortstayaccommodatie (3 aan de lange zijde, 1 op de rechte hoek, 2 aan de korte zijde
  • verdieping 4 tot en met 28: per verdieping 12 studio's (7 aan de lange zijde, 1 op de rechte hoek, 4 aan de korte zijde; in totaal 300; voor studenten en starters)

De "scherpe hoeken van de driehoek" zijn afgerond en hebben elk een hal met twee liften, en een trappenhuis. Entree Zuid, met de liften aan de noordzijde (het eind van de lange zijde), is voor de bewoners van de studio's. Entree West, met de liften aan de zuidoostzijde (het eind van de korte zijde) is voor de luxeappartementen. Een panoramalift aan de "binnenkant" van de korte zijde gaat rechtstreeks van de begane grond naar het uitzichtpunt op de 41ste verdieping.

Uitzicht[bewerken]

Uitzicht vanaf de hoogste verdieping

Sinds 19 november 2011 is het uitzichtpunt Haagse Toren open. Het bestaat uit een stadsbalkon achter glas op de 41e verdieping, een stadsbalkon achter glas op de 42e verdieping en aan één zijde een buitengedeelte. Bij helder weer is de Noordzee te zien. Voor het bedrag van een deel van de toegangsprijs krijgt men een waardebon voor het Veranda Café.

Het voor het publiek toegankelijke buitengedeelte heeft een hoog hek met mazen die groot genoeg om goed doorheen te kijken, maar klein genoeg zijn om te verhinderen dat iemand hier van het gebouw af kan vallen of springen, met alle gevaar ook voor mensen op het drukke Rijswijkseplein.

De kroon van het gebouw produceerde aanvankelijk een hoge fluittoon bij harde wind. Ook de Hoftoren en de Prinsenhof in Den Haag hadden daar door de speciale topconstructie last van. Dit probleem is verholpen door het plaatsen van 380 multiplexplaten op de kroon die begin 2010 werden vervangen door 454 doorzichtige lexaanplaten. De lexaanplaten zijn op 132 meter hoogte bevestigd met behulp van 5000 bevestigingsmiddelen op de kroon.

Beeld van Den Haag[bewerken]

Het scherm van een afstand

Sinds september 2011 is het led-scherm Beeld van Den Haag aan Het Strijkijzer bevestigd,[3] een groot ledscherm dat gemonteerd is aan de noordoostzijde van het gebouw. Het is 19 meter breed en 14 meter hoog, en daarmee het grootste ledscherm van Nederland.

Ngage Media, exploitant van digitale schermen in Nederland, heeft samen met woningcorporatie Vestia dit scherminitiatief gestart onder de naam ‘Beeld van Den Haag’. Het scherm bestaat uit innovatieve ledlamellen, die verwerkt zijn in de raampartij van ‘de Haagse Toren’. Terwijl de ledlamellen van buiten overkomen als één groot digitaal scherm, kan er door bewoners zonder problemen van binnen naar buiten gekeken worden vanwege de maximale transparantie van de lamellen. Het scherm is op grote afstand te zien, boven De Struyck.

Sinds de oplevering op 8 september 2011 worden er berichten op Twitter en foto's van lokale evenementen getoond, en kunnen adverteerders hun (interactieve) boodschappen op dit megascherm kwijt. Regelmatig laat het scherm ook in grote cijfers de tijd zien.

Bewonersvoorzieningen[bewerken]

  • In overleg met Post NL is een paternostersysteem voor de postbezorging ontworpen omdat er geen ruimte was voor 351 brievenbussen: bij de entree van het gebouw kan een bewoner door intoetsing van een code zijn postbus tevoorschijn laten komen.
  • Bewoners krijgen een sleutelkaart waarmee ze toegang hebben tot hun appartement en berging.

Bouwwijze[bewerken]

De onderste verdiepingen werden gemaakt van ter plaatse gestort beton en de bovenliggende bouwlagen zijn volledig in prefab beton uitgevoerd. De bouwsnelheid lag hierdoor op twee verdiepingen per week.

Het Strijkijzer is een project van Vestia.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]