Paternosterkast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een paternosterkast is een geautomatiseerde archiefkast of onderdelenopbergsysteem dat volgens hetzelfde principe werkt als een paternosterlift. In tegenstelling tot een paternosterlift draait het mechaniek in een paternosterkast echter niet permanent en hij kan bovendien in beide richtingen bewegen.

De paternosterkast bestaat meestal uit een aantal draaibare planken, vaak voorzien van tussenschotten. Via een, meestal geautomatiseerd, zoeksysteem wordt de plank waarop het gewenste dossier of de juiste onderdelen liggen gedraaid naar de positie waar de plank toegankelijk is. Op enig moment is er maar één legplank van het systeem toegankelijk voor één enkele operator. Vaak kan de paternosterkast ook handmatig met een zwengel worden bediend, voor als het zoeksysteem defect raakt. De spullen zijn dan ook handmatig uit de kast te halen.

Bij het laden van de paternosterkast met dossiers dient men in verband met het evenwicht de planken om en om te laden. Ook dient de vloer van het kantoorpand voldoende draagkracht voor de paternosterkast te bezitten gezien het grote gewicht.

Paternosterkasten worden of werden vooral gebruikt bij grote bedrijven en overheidsinstellingen welke veel dossiers hebben. Door de automatisering zijn bij veel bedrijven de paternosterkasten de laatste jaren verdwenen, omdat de fysieke dossiers hebben plaatsgemaakt voor elektronische dossiers.

Archief[bewerken]

Voor (papieren) archieven waarbij een groot aantal documenten op een zo klein mogelijke vloer-oppervlakte opgeborgen moeten worden en snel toegankelijk moeten zijn is een paternosterkast een mogelijke oplossing. Het wordt vooral als het archief zich minder leent voor opslag in ordners of archiefdozen, bijvoorbeeld omdat het losbladige dossierkaarten zijn en/of regelmatig wordt gebruikt. Door de opkomst van steeds meer digitale archieven is dit gebruik van dit soort kasten afnemend: papieren archieven die vaak moeten worden geraadpleegd worden door het scannen van de documenten gedigitaliseerd en kunnen dan vervolgens via een computer op elke werkplek worden opgevraagd. De originele papieren kunnen vervolgens in eenvoudige archiefdozen op stellingen in een centraal archief worden opgeborgen. En voor nog muterende dossiers (zoals klantenkaarten of personeelsdossiers) wordt meestal gebruikgemaakt van een geheel digitaal systeem zoals bijvoorbeeld een CRM-pakket.

Onderdelen[bewerken]

Grote paternosterkasten worden nog wel toegepast in de techniek, bijvoorbeeld voor het opslaan van (reserve) onderdelen, klein verbruiksmateriaal of gereedschappen in een onderhoudswerkplaats. Als er een groot aantal verschillende onderdelen (elk in een betrekkelijk klein aantal) snel voorhanden moet zijn kan het gebruik van een dergelijk systeem voordelen hebben. Via het ingebouwde besturingssysteem kan het juiste onderdeel snel gevonden worden: via een computerscherm of een systeem met streepjescodes wordt de plank met daarop de juiste onderdelen naar de opening gedraaid en kan het gewenste artikel worden gepakt (of bijgevuld)

Orderpicking[bewerken]

Voor leveranciers of gebruikers van een groot aantal verschillende producten van vrij kleine omvang (maten) en/of elk met een relatief klein aantal op voorraad die snel en betrouwbaar toegankelijk moeten zijn kan een volledig geautomatiseerd paternosterkastsysteem een mogelijkheid zijn. Een voorbeeld is de centrale apotheek van een ziekenhuis.[1]