Station Den Haag HS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Den Haag HS   
De voorzijde van het station met het Stationsplein
Plaats Den Haag
Afkorting Gv
Opening 6 december 1843
Perrons 3
Perronsporen 5 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Tramlijn(en)  1   9   11   12   15   16   17 
Stadsbus(sen) 22 | 26 | 29
Nachtbus(sen) N3 | N5
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
NS International
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder HTM
Reizigers 33.612 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 4′ 11″ NB, 4° 19′ 21″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Haag HS (Randstad)
Station Den Haag HS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Haag HS (station Hollands Spoor) is het oudste station van Den Haag. De naam van het station is ontleend aan de vroegere Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het is het tweede hoofdstation van Den Haag en is in tegenstelling tot station Den Haag Centraal geen kopstation. Alle treinen naar en van Rotterdam en verder stoppen er.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Station Den Haag Hollands Spoor, gebouwd in 1843

Het station werd geopend in 1843 toen de Oude Lijn van de HIJSM vanuit Amsterdam van Leiden naar Den Haag werd doorgetrokken. In 1847 werd de lijn verlengd naar Rotterdam. Het station ligt in de Stationsbuurt, welke wijk zijn naam te danken heeft aan het station evenals het Stationsplein, dat dus niet bij het grotere Den Haag Centraal ligt. Met de term Hollands Spoor wordt dit station bedoeld, niet zozeer de spoorlijn of de voormalige spoorwegmaatschappij.

In 1870 opende de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij een tweede station voor de verbinding van Den Haag naar Gouda en Utrecht. Dit station kwam aan een andere zijde van het centrum te liggen.

Sindsdien bestaat de situatie dat Den Haag twee hoofdstations heeft: Hollands Spoor en Rhijnspoor (later Staatsspoor, thans Den Haag Centraal). De treinen van Amsterdam naar Rotterdam en verder, stoppen nog steeds op Den Haag HS en niet op Den Haag Centraal, omdat ze daar zouden moeten kopmaken. Dat deden alleen de nachttreinen. Deze stoppen sinds de dienstregeling van 2009 weer op station Den Haag HS, in plaats van de stop op station Den Haag Centraal.

Het station werd buiten de bebouwde kom aangelegd. Daardoor kwam het station Hollands Spoor te liggen op het grondgebied van Rijswijk. Een paar jaar later werd dit Haags grondgebied.

Kruiers bij het station in 1921

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1843 werd in 1891 vervangen door een nieuw gebouw naar een ontwerp van architect Dirk Margadant in de neorenaissance stijl, dat nog steeds in gebruik is. Tevens kwam de spoorbaan op een verhoogd niveau te liggen.

Sinds 1893 heeft het station een koninklijke wachtkamer (met beeldhouwwerk van Atelier Van den Bossche en Crevels), die niet meer in gebruik is. Deze typisch 19e-eeuwse wachtkamer heeft een eigen luifel links van de hoofdingang.

In 1907 kwam aan de noordzijde een uitbreiding tot stand voor de treinen van de in 1908 geopende Hofpleinlijn naar Rotterdam Hofplein en Scheveningen: twee kopsporen (spoor 7 en 8) en een overkapping met toegang vanaf de straat. In 1975 werd het eindpunt van deze lijn verplaatst naar het nieuwe Centraal Station. Spoor 8 werd al voor 1975 opgebroken, spoor 7 daarna. Midden jaren negentig werd tijdens de renovatie van het station ook de perronoverkapping boven de voormalige ZHESM-sporen gesloopt.

De overkapping na de brand in 1989

Elektrische treinen kwamen in Den Haag HS vanaf 1908, toen de ZHESM-dienst naar Rotterdam Hofplein van start ging. In 1927 werd de treindienst op de Oude Lijn naar Leiden en Rotterdam elektrisch.

Op het Stationsplein aan de voorzijde ligt een tramstation en aan de achterzijde in de Waldorpstraat zijn de bushaltes gesitueerd.

In de nacht van 14 op 15 oktober 1989, kort na een restauratie, werd door een inbreker brand gesticht in de stationsrestauratie. De brand verwoestte het perrongebouw en een deel van de perronkap[2]. Het gebouw werd later in historische staat hersteld.

In 2010 heeft een grondige renovatie van het monumentale perrongebouw plaatsgevonden.

Tramhaltes en stationsomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Den Haag HS, ingang Waldorpstraat

Van oudsher is het station een tramknooppunt. De HIJSM wilde een eigen spoorverbinding met Scheveningen hebben en in 1886 werd een stoomtramlijn geopend, de latere tramlijn 11. Deze stoomtram had een eigen overdekt kopeindpunt naast het station. Dat is nu een fietsenstalling. Deze stoomtram en latere elektrische tram had een aansluiting op de treinsporen voor het goederenverkeer nabij de Wouwermanstraat tot 1985. Op het Stationsplein voor het station hebben altijd al vele tramlijnen gereden.

In 2000 is de tramtunnel onder de treinsporen geopend waardoor nu veel tramlijnen rechtstreeks het station kunnen bedienen. De vroegere tramsporen in de Parallelweg zijn verplaatst naar een viaduct naast de spoorweg. De trams naar HS die niet van de tramtunnel komen worden kruisingvrij boven tramtunnelaansluitsporen geleid. Op het Stationsplein zijn in verband met de tramtunnel de tramperrons heringericht. De twee halteperrons richting tunnel (lijn 1, 16 en 17) en voorstad (lijn 9) liggen aan de rechterkant van de hoofdingang terwijl de twee halteperrons in de stadsrichting aan de linkerkant van de hoofdingang gelegen zijn. De tramlijnen 11 en 12 hebben een eigen keerlus met een wacht- en vertrekhalte op het Rijswijkseplein en een halte Station Hollands Spoor op het Stationsplein naast het station.

De nieuwe tophalte

De gemeente heeft een herinrichtingsplan[3] goedgekeurd voor een "tophalte" op het Stationsplein. De Parallelweg heeft eenrichtingsverkeer gekregen en de enige buslijn, buslijn 18 (nu 22) aan het Stationsplein, is verplaatst naar de achterkant van het station, bij buslijn 26, aan de Waldorpstraat. De wijk aan de stadskant van het station is de laatste tijd verloederd en de gemeente wil de hele wijk een opfrisbeurt geven. De onaantrekkelijke looproute naar de binnenstad is reeds verbeterd.

Nieuwe ingang/doorgang bij de Waldorpstraat

Aan de andere kant van het station zijn er ruimtelijk ontwikkelingen: De Haagse Hogeschool, MegaStores, kantoorgebouwen, diverse horecagelegenheden met terras en een aantrekkelijk ingericht plein met waterpartijen. Bij het vroegere postsorteercentrum (die zijn eigen sporen en laadperron had) is een sport- en winkelcentrum gekomen met klimmuur en duikopleidingfaciliteiten. Deze nieuwe wijk is vanaf de Waldorpstraat verbonden met het Stationsplein via een voetgangers- en fietserstunnel onder de treinsporen, die rechtstreeks toegang gaf via trappen naar de treinperrons. De oorspronkelijke voetgangerstunnel vanaf de hoofdingang naar de treinperrons, is doorgetrokken naar de Waldorpstraat, waar eveneens een stationsentree is. De verlenging van de tunnel is in 2017 geplaatst[4][5], en op 28 september 2020 geopend. Er waren en zijn bezwaren tegen het feit dat daarbij de toegangen tot de perrons vanaf de eerder bestaande tunnel zijn gesloten (om het publiek langs winkels te geleiden, en mogelijk om geen extra OV-chipkaartpoortjes te hoeven plaatsen, en er ook geen OV-chipkaartpaaltjes te hoeven laten staan).[6][7][8]

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2021 door de volgende treinseries bediend:

Hollands Spoor in 1940
de in de jaren '90 gesloopte ZHESM aanbouw aan noordwestzijde (4 maart 1991)
De Sultan van Deli komt aan op Hollands Spoor in 1938
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Centraal Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400/3700. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 20:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
3200 Intercity Arnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Rijdt alleen op woensdagen overdag. 4x/dag wordt er niet gereden tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal v.v.
3700 Intercity DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500. Vormt tussen Dordrecht en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2200.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100. Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt op woensdagen overdag tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal een scheve tienminutendienst met de 5100/15100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000. Vormt op woensdagen overdag tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal een scheve tienminutendienst met de 5000/15100.
9600 IC 35 Intercity direct (NS International) Den Haag HSRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Rijdt vier keer per dag. De eerste rit start op Amsterdam Centraal en rijdt via Schiphol Airport naar Den Haag HS en verder. De laatste rit vanuit Brussel rijdt na Den Haag HS door naar Schiphol Airport en Amsterdam Centraal.

Sinds 11 december 2011 dient men voor reizen naar onder andere Den Haag Mariahoeve op station Den Haag Laan van NOI over te stappen.

Tram- en buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tram-/buslijnen van HTM (Stadsdienst Den Haag) stoppen op station Hollands Spoor: A/B en C/D zijn eilandperrons waarbij bij de B en D aan de linkerzijde van de trams wordt in- en uitgestapt (tweerichtingstrams).

Perron Lijn Bestemming Via Opmerkingen
Voorzijde van het station (Stationsplein)
A  1  Delft Tanthof Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, Spoorzone Delft, Delft Station, De Hoven Passage
 11  Scheveningen Haven Schilderswijk, Haagse Markt, Transvaalkwartier, Regentessekwartier, Statenkwartier
 12  Den Haag Duindorp Schilderswijk, Haagse Markt, Transvaalkwartier, Valkenboskwartier, Bomenbuurt, Segbroek, Vogelwijk
 16  Wateringen Laakkwartier, Spoorwijk, Station Moerwijk, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond, Hoge Veld, Wateringse Veld
B  9  Vrederust Zuiderpark, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond
 17  Wateringen Laakkwartier, Spoorwijk, Plaspoelpolder, Rijswijk Station, In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld
C  1  Scheveningen Noord Bierkade, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, World Forum, Statenkwartier, Kurhaus
 11  Rijswijkseplein
 12  Rijswijkseplein
 16  Den Haag Statenkwartier Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis, Centraal Station, Korte Voorhout, Buitenhof, Centrum, Zeeheldenkwartier, Gemeentemuseum/Museon
D  9  Scheveningen Noord Bierkade, Kalvermarkt-Stadhuis, Centraal Station, Malieveld, Koninginnegracht, Madurodam, Westbroekpark, Circustheater, Kurhaus
 17  Station Den Haag Centraal Rijswijkseplein
Achterzijde van het station (Waldorpstraat)
22 Rijswijk De Schilp Megastores, Laakkwartier, Rijswijk Station, In de Bogaard, Steenvoorde
26 Den Haag Kijkduin Megastores, Laakkwartier, Station Moerwijk, Zuiderpark, Leyenburg, Loosduinen, Ockenburgh
29 Station Rijswijk Megastores, Laakkwartier Rijdt alleen in de middagspits.
22 Den Haag Duindorp Centraal Station, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Madurodam, Kurhaus, Scheveningen
26 Station Voorburg Binckhorst Rijdt in de avond en het weekend tot Station Hollands Spoor.
29 Den Haag Oude Waalsdorperweg Centraal Station, Malieveld, Benoordenhout, HMC Bronovo, Waalsdorperweg Rijdt alleen in de ochtendpits.
N3 Den Haag Centrum (Buitenhof) Nachtbus, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
Rijdt tot nader order niet ivm geldende coronamaatregelen.
Halte Waldorpstraat/Station HS aan de Rijswijkseweg
 15  Station Den Haag Centraal Bierkade, Centrum, Buitenhof, Korte Voorhout
Nootdorp Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, P+R Hoornwijck, Ypenburg
Halte Rijswijkseplein/Station HS aan de Rijswijkseweg
N5 Ypenburg/Nootdorp/Delft Jonckbloetplein, Rijswijk, Ypenburg, Nootdorp, Pijnacker, Delfgauw, Delft Station Nachtbus, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
Rijdt tot nader order niet ivm geldende coronamaatregelen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Den Haag Hollands Spoor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.