Station Rotterdam Hofplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Hofplein   
Station Hofplein.jpg
Plaats Rotterdam
Afkorting Rth
Opening 1 oktober 1908 (treinstation)
Sluiting 3 juni 2006 (treinstation)
Heropening 10 september 2006 (RandstadRail)
Hersluiting 17 augustus 2010 (RandstadRail)
Perrons 1
Perronsporen 2
Metrolijn(en)  E 
Vervoerder(s) HSM (1908-1937)
NS (1938-2006)
RET (2006-2010)
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hofplein was het Rotterdamse eindpunt van de Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM lijn tussen Rotterdam en Scheveningen. Het station was tot juni 2006 in gebruik bij de NS en vervolgens bij de RET als eindpunt van RandstadRail, tot de sluiting van het station in augustus 2010.

Het eerste stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. Het bijzondere halfronde gebouw, ontworpen door Jacobus Pieter Stok werd gebouwd aan het drukke vooroorlogse Hofplein, dat even ten oosten lag van het huidige Hofplein. Het stationsgebouw werd gescheiden van het emplacement en de perrons door het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht. Onderlangs was een passage. Het stationsgebouw kwam op de plaats van enkele woningen en koffiehuizen, waaronder dat van het later bekend geworden café Loos. Loos heeft deze gedwongen situatie in zijn voordeel omgezet door zich tijdelijk onder het emplacement en later, prominent, in het stationsgebouw te vestigen.

Wederopbouw[bewerken]

In 1956 werd het tijdens het bombardement op Rotterdam gesneuvelde voorgebouw opgevolgd door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn. De gebruikte vormentaal en stijl werd ook toegepast in het stationsgebouw van Rotterdam Centraal Station dat in 1957 gereed kwam. Dit stationsgebouw is in verband met de aanleg van de Willemsspoortunnel begin jaren 90 gesloopt. Daarna kreeg het station in de loop van de jaren een slechte reputatie vanwege de verloederde toestand en criminaliteit op en rond het station.

Het station had in 2006 nog één eilandperron (waarlangs nog slechts één spoor, het noordelijke, gebruikt werd), dat rechtstreeks van de straat te bereiken was, of via de loopbrug over het tunnelspoor. Plannen om een nieuw, derde, stationsgebouw te bouwen zijn ingehaald door de plannen voor Randstadrail. De nog wel geslagen heipalen, tussen het emplacement en de spoortunnel, getuigen van deze plannen. Tot 3 juni 2006 vertrok van Rotterdam Hofplein eens per half uur een Sprinter richting Den Haag Centraal. Per 4 juni van dat jaar heeft de NS de exploitatie van de Hofpleinlijn gestaakt.

RandstadRail[bewerken]

Vanaf 10 september 2006 was het station weer enkele jaren in gebruik, nu als eindpunt van RandstadRail. Toen de verbinding van metrolijn E met Rotterdam Centraal, via het Statenwegtracé, op 17 augustus 2010 in gebruik kwam, werd station Hofplein definitief gesloten.

Ten behoeve van het RandstadRail-bedrijf was het perron met een tijdelijke constructie verlengd (deels boven het niet meer gebruikte tweede spoor). Alleen het gedeelte buiten de overkapping werd nog gebruikt. De oude hoofdingang was niet meer in gebruik, het station was enkel nog bereikbaar langs de trap aan de achterzijde, bij de tramhalte van lijn 4.

Hofbogen[bewerken]

Een aantal Rotterdamse woningscorporaties heeft in 2006 gezamenlijk het Hofpleinlijnviaduct overgenomen van de Nederlandse Spoorwegen. Ze zijn sindsdien verantwoordelijk voor het beheer van het emplacementsgebouw en de bedrijfsruimten in het viaduct van de voormalige spoorlijn.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]