Hofpleinlijnviaduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hofpleinlijnviaduct
Een RandstadRail-voertuig snelt over het Hofpleinlijnviaduct naar Hofplein in de zomer van 2010.
Een RandstadRail-voertuig snelt over het Hofpleinlijnviaduct naar Hofplein in de zomer van 2010.
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Overspant o.a. Ammersooisestraat, Teilingerstraat, Bergselaan en Bergweg
Lengte totaal 1900 m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 20 m
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 524301
Bouw
Bouwperiode 1904 - 1908
Opening 1908
Gebruik
Huidig gebruik ongebruikt
Spoorlijn Hofpleinlijn
Architectuur
Type viaduct met 189 bogen
Materiaal beton
Hofpleinlijnviaduct
Hofpleinlijnviaduct
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Rotterdam

Het Hofpleinlijnviaduct (ook wel de De Hofbogen) is een 1,9 kilometer lang buiten gebruik gesteld spoorwegviaduct in Rotterdam-Noord. Op 1 oktober 1908 werd het in gebruik genomen als onderdeel van de eerste elektrische spoorlijn van Nederland, de Hofpleinlijn van Rotterdam Hofplein naar Scheveningen. Tot 16 augustus 2010 reed RandstadRail over het viaduct.

Het Hofpleinlijnviaduct is de eerste grote constructie van gewapend beton in Nederland en werd gebouwd tussen 1904 en 1908. Het viaduct telt 189 bogen die oorspronkelijk open zouden blijven, maar al in 1909 was een goed deel van de ruimtes onder de bogen als bedrijfsruimte verhuurd. In de jaren dertig waren er zelfs plannen om noodwoningen te maken onder de bogen. Nog steeds zijn de meeste bogen in gebruik als opslagruimte en dergelijke. Halverwege het viaduct ligt het opgeheven station Rotterdam Bergweg.

In juni 2006 is de treindienst van de Nederlandse Spoorwegen over het viaduct opgeheven. Tot 16 augustus 2010 reed RandstadRail nog over het Hofpleinlijnviaduct, waarbij op station Bergweg niet meer wordt gestopt. Na die datum werd gereden door een nieuw aangelegd tunneltraject door Blijdorp en had het viaduct geen spoorfunctie meer.

Hofbogen[bewerken]

Het bouwwerk werd in 2006 eigendom van enkele Rotterdamse woningcorporaties.[1] De status van rijksmonument stelt de toekomst van het Hofpleinlijnviaduct veilig. De rails en de restanten van de stations Bergweg en Hofplein worden waarschijnlijk geruimd, waarna het viaduct geschikt gemaakt kan worden wordt als park en huisvesting van bedrijven. Sommigen, zoals de Fietsersbond, zagen in het viaduct een bruikbaar fietspad maar dat werd geen realiteit. De meer recente delen van het viaduct over de spoorlijn naar Utrecht en de A20, die geen monumentenstatus genoten, werden in mei 2011 gesloopt.

De Hofbogen verkeren in slechte staat.[2] Nadat investeringen van woningcorporaties in debacles zijn geëindigd, is het de corporaties niet toegestaan om te investeren in projecten die niet direct te maken hebben met hun hoofdtaak. In 2014 bevestigde minister Blok dat hij geen toestemming zou geven aan de woningcorporaties om geld te steken in de renovatieplannen.[3]

Fotogalerij[bewerken]