André van der Louwbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
André van der Louwbrug
De André van der Louwbrug in 2015
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Overspant Scheepmakershaven en de Wijnhaven
Bouw
Bouwperiode 1962-1963
Opening 18 oktober 1963
Bouwkosten 1.131.000 gulden
Gebruik
Weg Blaak en Boompjes
Architectuur
Type Kokerbrug
Bijzonderheden Vervanging voor de nooit gebouwde nieuwe Willemsbrug
Stond tot 2015 bekend als de Verlengde Willemsbrug
André van der Louwbrug (Rotterdam Centrum)
André van der Louwbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Rotterdam

De André van der Louwbrug is een kokerbrug over de Scheepmakershaven en de Wijnhaven in het centrum van de Nederlandse stad Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De brug verbindt de Willemsbrug ter hoogte van de Boompjes met de Blaak. In het basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946 was voorzien in de vervanging van de oude Willemsbrug door een nieuwe brug ter hoogte van de Oude Haven. Omdat deze vervanging uitbleef en de verkeersstroom te groot werd voor het Bolwerk en de Geldersekade, werd besloten tot de aanleg van de Verlengde Willemsbrug. Hierdoor kwam het verkeer uit Rotterdam-Zuid direct uit op de Blaak, die er voldoende capaciteit voor heeft. Met de bouw van de Verlengde Willemsbrug werd in 1962 begonnen en al op 28 september 1963 ging de brug open voor het tramverkeer[1][2]. Op 18 oktober 1963 werd de brug officieel geopend voor het overige verkeer.[3] De bouw van de brug werd uitbesteed aan de Hollandsche Beton Maatschappij en kostte in totaal 1.131.000 gulden[1][4].

Toen de oude Willemsbrug in 1981 werd vervangen door een nieuwe brug bleef de Verlengde Willemsbrug gehandhaafd. In 2015 heeft de gemeente Rotterdam de brug de naam André van der Louwbrug gegeven, vernoemd naar André van der Louw, oud-burgemeester van Rotterdam.[5]

Zie de categorie André van der Louwbrug (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.