Oude Haven (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudehaven
Oudehaven in 2011
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Aanloop
Zijtak van Nieuwe Maas
Kaart
Oude Haven (Rotterdam Centrum)
Oude Haven
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Oudehaven is een van de oudste havens van Rotterdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Ze ligt in het centrum van de stad, zuidoostelijk van station Rotterdam Blaak.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na het afdammen van de Rotte door de Middeldam ter hoogte van wat nu de Hoogstraat is, bleef ten zuiden daarvan een stomp van de rivier over met verbinding naar de Maas, omgeven door moerasland. De eerste steiger werd hier omstreeks 1350 aangelegd.[1]

Sinds ca. 1980 is de Oude Haven een uitgaansgebied met cafés en restaurants met terrassen aan het water, vlak bij de kubuswoningen, het Witte Huis en het ernaast gelegen Mariniersmuseum. De Hogeschool Rotterdam heeft een vestiging in de buurt.

De Oudehaven is niet de oudste haven van Rotterdam; dat was feitelijk een steiger in de gracht ten zuiden van de Middeldam. Die gracht bestaat nu nog gedeeltelijk als Steigersgracht, maar heette destijds toepasselijk 'Steyger'.[2][3]

Aan de Oudehaven ligt ook de museale scheepshelling Koningspoort. De Oudehaven is aan de westkant verbonden met de Wijnhaven en aan de oostkant met het Haringvliet.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]