Fokhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fokhaven
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Aanloop
Zijtak van Schie-Schiekanaal
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Fokhaven is een watersporthaven aan het Schie-Schiekanaal in het noorden van Rotterdam in de Blijdorpse polder. Het terrein waaruit de haven in 1960 werd gegraven bestond in die tijd uit een sportterrein en was verder in gebruik door een watersportvereniging (WSV De Schie). De schepen lagen zelf in het Schie-Schiekanaal.

Binnen de gemeente Rotterdam waren toen versnipperd meerdere watersportverenigingen aanwezig. Zo lag in de Voorhaven van Delfshaven WSV De Kolk en in de Coolhaven lag WSV Piet Heyn. Het gemeentebestuur van Rotterdam wilde deze drie watersportverenigingen bijeen brengen op een centrale locatie. Dit was de basis voor het plan van de Fokhaven. Vanaf 1960 tot heden was de haven in gebruik bij de drie afzonderlijke watersportvereningen, maar op 31 december 2004 zijn die opgegaan in de Watersportvereniging Blijdorp (WSV Blijdorp).

Tegenover de Fokhaven bevond zich een zogenaamd Balkengat (ondiepe haven met ruwe boomstammen) van houthandel Abraham van Stolk. Het gerucht gaat [bron?] dat heel vroeger de Fokhaven ook al eens de functie van Balkengat heeft gehad. Hierna moet de haven gedempt zijn om in 1960 weer uitgegraven te worden.