Botlekbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Botlekbrug
De gesloten Botlekbrug gezien vanaf de oever
De gesloten Botlekbrug gezien vanaf de oever
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Bouw
Opening 29 juni 1955
Afbraakreden voor een nieuwe brug
Gebruik
Huidig gebruik rond 2015
Architectuur
Type gecombineerde hefbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Rotterdam

De Botlekbrug is een gecombineerde hefbrug in het Rotterdams havengebied over de Oude Maas, die werd geopend in 1955. De brug heeft 1 rijbaan met 1 rijstrook per richting voor wegverkeer en een spoor voor treinverkeer. Sinds de opening van de Botlektunnel voor het wegverkeer is de brug hoofdzakelijk in gebruik als route voor langzaam verkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de tunnel mag.

Spoor[bewerken]

In het kader van de aanleg van de Betuweroute en de bijbehorende aanpassingen aan de Havenspoorlijn is een dubbelsporige Botlekspoortunnel aangelegd. De reden hiervoor is dat de Botlekbrug vaak open moet voor de scheepvaart en geen ruimte biedt voor een tweede spoor. Het enkele spoor op de Botlekbrug is wel nog steeds in gebruik voor goederenvervoer tussen de Botlek en Pernis. Daarnaast kan dit spoor gebruikt worden door de Betuweroute en andere havenspoorlijnen in het geval dat er onderhoud in de tunnel wordt gepleegd. Het spoortje, dat overigens is voorzien van bovenleiding, sluit op beide oevers aan op de Betuweroute en de Havenspoorlijnen.

Nieuwe brug[bewerken]

Binnen het plan van reconstructie van de rijksweg A15 is het de bedoeling de Botlekbrug te vervangen door een nieuwe brug. De nieuwe Botlekbrug wordt 1200 meter lang, krijgt twee beweegbare hefdelen en een overspanning van 92 meter.[1] Daarmee is het een van de grootste hefbruggen van Europa.[1] In gesloten stand heeft de brug een doorvaarthoogte van bijna 15 meter, waardoor het aantal brugopeningen per dag sterk wordt teruggebracht.[1] Alle binnen- en recreatievaart kan er onderdoor als de brug gesloten is en de andere, hogere, schepen passeren sneller. In de bovenste positie liggen de brugdekken 45,6 meter hoog. Het brugdek is ongeveer 50 meter breed en dit is voldoende voor 2x2 rijstroken, een spoorweg en een fietsstrook.[1] Voor de brugdelen komen acht heftorens, waarvan vier op de middenpijlerbalk zijn geplaatst. De heftorens zijn elk ruim 55 meter hoog. Het gewicht van één brugdek bedraagt ongeveer 5000 ton.[1] Doordat het contragewicht eenzelfde gewicht heeft is het mogelijk het brugdeel in niet meer dan 90 seconden te heffen en te laten dalen.[1] De nieuwe brug moet rond 2015 gereed zijn.

Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer heeft ernstige nautische bezwaren ingediend tegen het ontwerp van een brug op die plaats met een middenpijler. Bij de uitvaart van het Hartelkanaal richting Oude Maas zal de scheepvaart met de moderne grote schepen grote moeite hebben met het veilig maken van de draai bij een sterke getijstroom.

Incident[bewerken]

Nog voor de oplevering van de nieuwe brug, voer op 26 februari 2015 een zeetanker tegen de oude lage brug aan[2]. De tanker draaide en kwam daarbij ook tegen de nieuwe nog niet opgeleverde brug. De schade aan de nieuwe brug werd door de aannemer geschat op 20.000 euro. Bij de oude brug werd het brugdek gedeeltelijk ontzet.

Fotogalerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties