Botlekbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Botlekbrug
De nieuwe Botlekbrug (2016)
De nieuwe Botlekbrug (2016)
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 20′ OL
Overspant Oude Maas
Lengte totaal 1200 m
Breedte 50 m
Hoogte 64[1][2] m
Doorvaarthoogte hefbrug open: 45 m / gesloten: 14 m;
aanbrug: 7,25 m
Doorvaartbreedte hefbrug: 87,35 m[2]
aanbrug: 75 m
Aantal sporen Eén spoor, voorbereid op tweede spoor
Langste overspanning 92 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 2011 - 2015
Opening 12 juli 2015
Gebruik
Huidig gebruik fiets-, voetgangers-, trein- en autoverkeer
Weg A15
Spoorlijn Havenspoorlijn
Architectuur
Type Kokerliggerbrug, hefbrug
Botlekbrug
Botlekbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Rotterdam

De Botlekbrug is een gecombineerde hefbrug in het Rotterdams havengebied over de Oude Maas, die werd geopend in 1955, en werd vervangen door een geheel nieuwe brug in 2015. De brug heeft twee rijbanen met twee rijstroken per richting voor wegverkeer en een spoor voor treinverkeer. Sinds de opening van de Botlektunnel voor het wegverkeer in 1980 is de brug hoofdzakelijk in gebruik als route voor langzaam verkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de tunnel mag.

Spoor[bewerken]

In het kader van de aanleg van de Betuweroute en de bijbehorende aanpassingen aan de Havenspoorlijn is een dubbelsporige Botlekspoortunnel aangelegd. De reden hiervoor is dat de Botlekbrug vaak open moet voor de scheepvaart en geen ruimte biedt voor een tweede spoor. Het enkele spoor op de Botlekbrug is wel nog steeds in gebruik voor goederenvervoer tussen de Botlek en Pernis. Daarnaast kan dit spoor gebruikt worden door de Betuweroute en andere havenspoorlijnen in het geval dat er onderhoud in de tunnel wordt gepleegd. Het spoortje, dat overigens is voorzien van bovenleiding, sluit op beide oevers aan op de Betuweroute en de Havenspoorlijnen.

Nieuwe brug[bewerken]

Binnen het plan van reconstructie van de rijksweg A15 is de Botlekbrug in 2015 vervangen door een nieuwe brug die direct naast de oude ligt. De nieuwe Botlekbrug is 1200 meter lang, heeft twee beweegbare hefdelen en een overspanning van 92 meter.[3] Daarmee is het een van de grootste hefbruggen van Europa.[3] In gesloten stand heeft de brug een doorvaarthoogte van bijna 15 meter, waardoor het aantal brugopeningen per dag sterk wordt teruggebracht.[3] In de beginperiode zal de brug gemiddeld maximaal een keer per uur voor minimaal tien minuten opengaan. Alle binnen- en recreatievaart kan eronderdoor als de brug gesloten is en de andere, hogere, schepen passeren sneller. In de bovenste positie liggen de brugdekken 45,6 meter hoog. Het brugdek is ongeveer 50 meter breed en dit is voldoende voor 2x2 rijstroken, een spoorweg en een fietsstrook.[3] Het gewicht van één brugdek bedraagt ongeveer 5000 ton.[3] Doordat het contragewicht eenzelfde gewicht heeft is het mogelijk het brugdeel in niet meer dan 90 seconden te heffen en te laten dalen.[3]

Voor de brugdelen zijn er acht heftorens van elk ruim 55 meter hoog. Vier heftorens staan op de middenpijlerbalk. Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer heeft ernstige nautische bezwaren ingediend tegen het ontwerp van een brug op die plaats met een middenpijler. Het bezwaar was dat bij de uitvaart van het Hartelkanaal richting Oude Maas de scheepvaart met de moderne grote schepen grote moeite zou hebben met het veilig maken van de draai bij een sterke getijstroom.

Op zondag 12 juli 2015 is een deel van de Botlekbrug opengesteld voor het verkeer.[4] Later is ook de noordelijke rijbaan richting de Maasvlakte opengesteld.[3] Uiteindelijk liggen er twee keer twee rijstroken op de brug. Door de middenpijler kan het scheepvaartverkeer de brug van beide kanten tegelijkertijd passeren.[4] Het treinspoor over de nieuwe Botlekbrug kwam in 2017 gereed, waarna de oude brug is gesloopt.

Incident[bewerken]

Nog voor de oplevering van de nieuwe brug, voer op 26 februari 2015 een zeetanker tegen de oude lage brug aan[5]. De tanker draaide en kwam daarbij ook tegen de nieuwe nog niet opgeleverde brug. De schade aan de nieuwe brug werd door de aannemer geschat op 20.000 euro. Bij de oude brug werd het brugdek gedeeltelijk ontzet.

Oude Brug[bewerken]

De oude Botlekbrug gezien vanaf de oever

De oude brug was een 505 meter lange stalen vakwerkbrug met hefgedeelte en als langste overspanning 55 meter. De brug is 23 meter breed en 8 meter hoog en vanaf 1955 in gebruik. Na opening van de naastgelegen tunnel voornamelijk voor verkeer dat niet door de tunnel mag.

Op 26 augustus 2017 reed de laatste trein over de oude Botlekbrug[6] en in oktober en november van dat jaar werd de brug gedemonteerd. Het staal zal worden verschroot en omgesmolten.

Afbeeldingen[bewerken]