Naar inhoud springen

Wegverkeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wegverkeer is verkeer dat over een weg gebeurt, per auto, bus, fiets, bromfiets, te voet, enzovoort. Ook openbaar vervoer per tram kan tot wegverkeer gerekend worden, omdat dit ook op de openbare weg plaatsvindt.

Het verkeer op de weg wordt gereguleerd door middel van verkeersregels en verkeerstekens.

De oudste vorm van wegvervoer bestond uit paarden of ossen die lasten vervoerden over modderige paden. Met de toenemende handel werden deze paden vaak uitgevlakt en verbreed zodat het toenemende transport kon worden afgehandeld.

In het Romeinse rijk was er behoefte aan snelle verplaatsing van legers. De abominabele kwaliteit van de wegen werkte vaak sterk vertragend. Om dit probleem op te lossen bouwden de Romeinen verharde wegen. De bedding werd uit steengruis gemaakt zodat regenwater weg kon lopen en de wegen droogbleven.

Groei van het wegverkeer (in miljard-km, per vervoerwijze) (bron:CBS)

Het wegverkeer kan problemen met zich meebrengen. De belangrijkste zijn:

Als gevolg neemt volgens de trendprognose wegverkeer 2022-2027 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) het verkeer op de Nederlandse wegen weer toe, en stijgt in 2022 zelfs boven het pre-covid niveau van 2019 uit. "De afschaffing van de contactbeperkende maatregelen, waaronder het thuiswerkadvies medio maart 2022, is een belangrijke reden voor het toenemende verkeer, samen met de bevolkings- en economische groei."

Aanverwante onderwerpen

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Road transport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.