Snorfiets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een snorfiets is een gemotoriseerd voertuig op twee wielen met een relatief lage snelheid, vergeleken met de bromfiets en de motorfiets.

Snorfiets
Gileracitta.jpg
Aandrijving motor
Periode sinds 1976
Snelheid 25 km/u
Beschikbaarheid particulier bezit
Infrastructuur wegen
Doelgroep particulier vervoer op korte afstanden
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Nederland[bewerken]

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 definieert een snorfiets als bromfiets die blijkens de gegevens in het kentekenregister is geconstrueerd voor een maximumsnelheid die niet meer bedraagt dan 25 km per uur, met uitzondering van de speed-pedelec, met dien verstande dat ook een aangewezen bijzondere bromfiets een snorfiets is.

De snorfiets is in 1976 geïntroduceerd naar aanleiding van de verplichting voor bromfietsrijders om een valhelm te dragen. Een gedupeerde groep was die van de plattelandsvrouwen in klederdracht, die zich veelal op de bromfiets verplaatste en daarvan afhankelijk was. Zij wilden niet hun Zeeuwse boerinnenkap of hun Urker mutsje afzetten. Als typisch Nederlands poldercompromis kwam toen de snorfiets uit de hoge hoed. Minister Westerterp stelde 20 km/u als maximumsnelheid, 50 kilo als maximumgewicht, 1 paardenkracht als vermogen, een doorstapframe en 12 inch wielen voor.[1]

De Regeling voertuigen bepaalt dat: "de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer mag bedragen dan de op het kentekenbewijs of in het kentekenregister vermelde maximum-constructiesnelheid, vermeerderd met 5 km/u". Aldus mogen snorfietsen niet sneller kunnen dan 30 km/u. De maximum-rijsnelheid is echter 25 km/u, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Een snorfiets is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, variërend van modellen die sprekend op andere bromfietsen lijkt (waaronder snorscooters) tot types die qua uitvoering een fiets met hulpmotor zijn, zoals de Spartamet. Deze heeft een kleine hulpmotor (30 cc) en een beperkt vermogen van 0,7 pk (0,5 kW). Inmiddels is het beeld van snorfietsen veranderd. De meeste snorfietsen van tegenwoordig[wanneer?] hebben een motor van 50 cc en een vermogen van 2 tot 4 kW. Fabrikanten bieden modellen aan die zowel in 25 km/uur (snor) als 45 km/uur (brom) uitvoering verkrijgbaar zijn. Voor de snorfietsuitvoering wordt het vermogen teruggebracht via begrenzende voorzieningen.

Populariteit[bewerken]

De populariteit van de snorfiets is de laatste jaren enorm toegenomen, met name onder jongeren. Het eigendom van snorfietsen komt wel, voor ruim driekwart, voor rekening van 20-plussers. Sinds 2012 zijn er meer snorfietsen dan bromfietsen. De toenemende populariteit kan verklaard worden door onder meer het gemak dat de snorfiets biedt ten opzichte van de brommer. Een helm is niet nodig; het is opstappen en rijden. Inmiddels is vooral de snorscooter – een snorfiets die er als een scooter uitziet – een verkoopsucces. Het aantal verkochte snorfietsen bestaat naar schatting voor ruim driekwart uit snorscooters. Op 1 januari 2019 telde Nederland officieel 748.917 snorfietsen, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar eerder. De verkoop van nieuwe snorfietsen in 2018 is wel afgenomen met 22% ten opzichte van het jaar ervoor.[2]

Regels[bewerken]

Voor berijders van snorfietsen in Nederland wordt op z'n vroegst in 2020 een helmplicht verwacht, in navolging van alle andere Europese landen waar de snorfiets voorkomt.[3] De snorfiets dient voorzien te zijn van een blauwe kentekenplaat (bij een andere bromfiets is deze geel). Voor het besturen van een snorfiets dient men ten minste een rijbewijs AM te bezitten, dit kan vanaf 16 jaar. Een WA-verzekering is verplicht. De maximale snelheid die men met een snorfiets mag rijden, is 25 kilometer per uur. Verder gelden voor snorfietsers vaak de verkeersregels die ook voor fietsers gelden. Men mag echter niet met een snorfiets met zijn tweeën naast elkaar rijden. Ook mag er op onverplichte fietspaden alleen met een uitgeschakelde motor worden gereden. Dit geldt niet voor een snorfiets met een elektromotor. Net als voor andere weggebruikers is het verboden om mobiel te bellen als men een snorfiets bestuurt.

Plaats op de weg[bewerken]

Tijdelijke blauwe wegmarkering voor snorfietsers om naar de rijbaan te gaan in Amsterdam.

De snorfietser dient gebruik te maken van het fietspad als dat er is, en mag men niet op het trottoir rijden. Vanaf 8 april 2019 geldt een uitzonderlijke situatie in Amsterdam voor de snorfiets.[4] De snorfiets wordt van drukke en smalle fietspaden naar de rijbaan gestuurd. Daar geldt dan een helmplicht, maar die geldt weer niet in straten zonder fietspaden. 50 km/u straten met intensief autoverkeer, zogenaamde autocorridors, zijn uitzonderingen waar de snorfiets wèl op de fietspaden mag rijden. Andere steden met een vergelijkbare problematiek van drukke en smalle fietspaden volgen waarschijnlijk. Er is een algemene maatregel die dit toe staat als het goed gemotiveerd wordt op grond van drukte. Het gebruik van het fietspad zal buiten enkele oude stadscentra overal de norm blijven, ook na het invoeren van een nationale helmplicht.

Situatie in België[bewerken]

Een snorfiets wordt in België aangeduid als bromfiets klasse A. Deze dient voorzien te zijn van een kentekenplaat. Het dragen van een helm is verplicht, een rijbewijs is echter niet vereist.