Snorfiets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Snorfiets
Gileracitta.jpg
Aandrijving motor
Periode vanaf 20e eeuw
Snelheid 25 km/u
Beschikbaarheid particulier bezit
Infrastructuur wegen
Doelgroep particulier vervoer op korte afstanden
Portaal:  Verkeer & Vervoer

Nederland[bewerken]

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 definieert een snorfiets als bromfiets die blijkens de gegevens in het kentekenregister is geconstrueerd voor een maximumsnelheid die niet meer bedraagt dan 25 km per uur, met uitzondering van de speed-pedelec, met dien verstande dat ook een aangewezen bijzondere bromfiets een snorfiets is.

De snorfiets is in 1974 geïntroduceerd naar aanleiding van de verplichting voor bromfietsrijders om een valhelm te dragen. Een gedupeerde groep was die van de plattelandsvrouwen in klederdracht, die zich veelal op de bromfiets verplaatste en daarvan afhankelijk was. Zij wilden niet hun Zeeuwse boerinnenkap of hun Urker mutsje afzetten. Als typisch Nederlands poldercompromis kwam toen de snorfiets uit de hoge hoed.

De Regeling voertuigen bepaalt dat: "de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer mag bedragen dan de op het kentekenbewijs of in het kentekenregister vermelde maximum-constructiesnelheid, vermeerderd met 5 km/u". Aldus mogen snorfietsen niet sneller kunnen dan 30 km/u. De maximum-rijsnelheid is echter 25 km/u, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Een snorfiets is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, variërend van modellen die sprekend op andere bromfietsen lijkt (waaronder snorscooters) tot types die qua uitvoering een fiets met hulpmotor zijn, zoals de Spartamet. Deze heeft een kleine hulpmotor (30 cc) en een beperkt vermogen van 0,7 pk (0,5kW). Inmiddels is het beeld van snorfietsen veranderd. De meeste snorfietsen van tegenwoordig hebben een motor van 50 cc en een vermogen van 2 tot 4 kW. Fabrikanten bieden modellen aan die zowel in 25 km/uur (snor) als 45 km/uur (brom) uitvoering verkrijgbaar zijn. Voor de snorfietsuitvoering wordt het vermogen teruggebracht via begrenzende voorzieningen.

De populariteit van de snorfiets is de laatste jaren enorm toegenomen, met name onder jongeren. De toenemende populariteit kan verklaard worden door onder meer het gemak dat de snorfiets biedt ten opzichte van de brommer. Een helm is niet nodig; het is opstappen en rijden. Inmiddels is vooral de snorscooter – een snorfiets die er als een scooter uitziet – een verkoopsucces. Het aantal verkochte snorfietsen bestaat naar schatting voor ruim drie kwart uit snorscooters. De verkoopcijfers van andere bromfietsen dalen, die van snorfietsen stijgen. Op 1 december 2015 telde Nederland officieel 663.567 snorfietsen, een ruime verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Het totale aantal andere bromfietsen op 1 december 2015 bedroeg 511.235, tien jaar geleden waren dat er nog ongeveer 400.000.

Voor berijders van snorfietsen geldt in Nederland geen helmplicht (dit in tegenstelling tot alle andere Europese landen waar de snorfiets voorkomt). De snorfiets dient voorzien te zijn van een blauwe kentekenplaat (bij een andere bromfiets is deze geel). Voor het besturen van een snorfiets dient men ten minste een rijbewijs AM te bezitten, dit kan vanaf 16 jaar. Een WA-verzekering is verplicht.

De maximale snelheid die men met een snorfiets mag rijden, is 25 kilometer per uur. Verder gelden voor snorfietsers vaak de verkeersregels die ook voor fietsers gelden. Zo dient men gebruik te maken van het fietspad als dat er is, en mag men niet op het trottoir rijden.

Men mag echter niet met een snorfiets met zijn tweeën naast elkaar rijden. Ook mag er op onverplichte fietspaden alleen met een uitgeschakelde motor worden gereden. Dit geldt niet voor een snorfiets met een elektromotor. Net als voor andere bromfietsers is het verboden om mobiel te bellen als men een snorfiets bestuurt.

Situatie in België[bewerken]

Een snorfiets wordt in België aangeduid als bromfiets klasse A. Deze dient voorzien te zijn van een kentekenplaat. Het dragen van een helm is verplicht, een rijbewijs is echter niet vereist.