Brommobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een brommobiel

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid met meer dan twee wielen. Tegenwoordig is hij doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk, maar deed pas in 1995 zijn intrede in Nederland.

Een brommobiel moet niet worden verward met een gehandicaptenvoertuig.

Een nieuwe brommobiel kost 10.000 tot 16.000 euro[bron?] en was daarmee in 2009 duurder dan een kleine personenauto.[bron?]

Een brommobiel heeft een interne verbrandingsmotor of een elektromotor met een maximaal toegestaan vermogen van 4 kilowatt. Een ontstekingsmotor met een maximumcilinderinhoud van 50 cc, zoals veel wordt toegepast voor tweewielige bromfietsen, is in theorie toegestaan maar is onvoldoende om de zwaardere carrosserie van een brommobiel voort te bewegen. In plaats daarvan heeft een brommobiel meestal een tweecilinder dieselmotor (viertakt) met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc. Het ledig gewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram om te voldoen aan de Nederlandse en Belgische wetgeving voor bromfietsen. In de Europese regelgeving behoren vierwielige brommobielen tot de categorie L6e-BP: lichte quadri-mobile voor personenvervoer.

Alle brommobielen hebben een variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.[bron?]

Nederlandse wetgeving[bewerken]

Volgens de Nederlandse wet is de brommobiel een bromfiets. Op veel punten is de brommobiel echter gelijkgesteld aan een auto. De maximumsnelheid is beperkt tot 45 km/h, de bestuurder moet een bromfietsrijbewijs hebben en de eigenaar hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Indien geen autogordels aanwezig zijn is gebruik van een helm verplicht.
Een brommobiel mag niet op een fietspad, autoweg, autosnelweg en wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer (bord C9) rijden.

Sinds september 2005 geldt een kentekenplicht en sinds 1 oktober 2009 een AM-rijbewijsplicht.[bron?]

Nederlands verkeersbord C8.svg
Nederlands verkeersbord C15.svg
 
Nederlands verkeersbord C9.svg
C8 en C15: Brommobielen, ruiters, vee en wagens toegestaan C9: Gesloten voor brommobielen, ruiters, vee en wagens

Verwarrend is dat een combinatie van verkeersbord C8 en C15 niet hetzelfde is als C9, hoewel de plaatjes op de borden gelijk zijn. C8 is namelijk een verbod voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, dus niet voor brommobielen. C9 is uitdrukkelijk wel een verbod voor brommobielen.

Kenteken[bewerken]

Bij de uitgifte van kentekens wordt de brommobiel als bromfiets beschouwd. Dit is te zien aan de kentekenplaat: een miniplaatje zoals ook op een bromfiets zit. Aan de voorkant heeft een brommobiel geen nummerplaat.

Een brommobiel wordt echter gefabriceerd met ruimte voor een grote nummerplaat, zoals een auto heeft. Veel eigenaars voorzien hun brommobiel van een fantasieplaat met een leuke naam, uiteraard naast het officiële nummerplaatje.

Een tot MMBS (motorvoertuig met beperkte snelheid) teruggekeurde Renault Laguna

Belgische wetgeving[bewerken]

Volgens de Belgische verkeerswetgeving is de brommobiel een vierwielige bromfiets klasse B, met een maximumsnelheid beperkt tot die van 45 kilometer per uur en een maximaal ledig gewicht van 350 kg. De vastgelegde maximale motorkracht varieert naargelang de bouw van het voertuig; doorgaans is het het standaardmaximum van 50 cc, of indien het voertuig een dieselmotor bevat een maximum van 4 kW.

De bestuurder moet minstens 16 jaar zijn en tevens, indien hij geboren is na 14 februari 1961, het rijbewijs geldig voor (minstens) de categorie A3 in zijn bezit hebben.

Een verzekering is verplicht voor de brommobiel. Er hoeft geen wegenbelasting ("wegentaks") betaald te worden.

Er mag geen kentekenplaat bevestigd worden op het voertuig. Vanaf maart 2014 is een nummerplaat echter verplicht.[1]

Een helm is niet verplicht, mits er veiligheidsgordels aanwezig zijn.

De brommobiel heeft het verbod te rijden op autosnelwegen, autowegen, daar waar het de auto ook verboden wordt, fietspaden, trottoirs, en daar waar de plaatselijke wetgeving het hem verbiedt (bijvoorbeeld een eenrichtingsweg).

Hij moet, zoals de bromfiets klasse B, zich in zijn rijrichting uiterst rechts op de (meest rechtse) rijstrook begeven, met uitzondering van de voorsorteerstrook. Omvat de rijbaan geen rijstroken, moet hij zich in zijn rijrichting uiterst rechts op de rijbaan begeven.

Een uitzondering op de wetgeving voor bromfietsers die zegt dat een niet-bereden bromfiets niet toegestaan is te parkeren op een openbare parkeerplaats, wordt de brommobiel dit wel toegestaan. Dan moet hij ook de plaatselijke wetgeving in acht nemen (parkeermeter, plaatselijk parkeertarief, parkeerschijf, etc.).

Toepassingen[bewerken]

In stadsverkeer doet een brommobiel nauwelijks onder voor een auto. Binnen de bebouwde kom geldt immers toch al een snelheidsbeperking. Een brommobiel deelt de nadelen van een auto op die plek: veel eenrichtingsverkeer, parkeerproblemen. Een fiets, bromfiets of invalidenvoertuig wordt, vanwege de korte afstanden binnen de bebouwde kom, meestal praktischer gevonden.

Buiten de bebouwde kom wordt een brommobiel vaak te traag gevonden. Daarbij is het een nadeel dat veel wegen niet toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld: een autoweg met een fietspad erlangs is voor de meeste voertuigen opengesteld, maar niet voor een brommobiel.

Elektrische brommobiel[bewerken]

In tijd van groeiend bewustzijn omtrent milieu, klimaatopwarming en energiebesparing, worden elektrische minivoertuigen een alternatief vervoermiddel voor korte afstanden en voor lokaal gebruik.

De bekendste toepassing van elektrische minivoertuigen is de golfkar. Er bestaan ook elektrische minivoertuigen die volledig aangepast werden aan het verkeer op de openbare weg qua veiligheid en regelgeving. Ze zijn zeer compact (slechts 1,20 m breed) en hebben een actieradius van 60 km na één oplaadbeurt (8 uur).

De elektrische brommobiel valt op in het verkeer, en werd daarom in de zomer van 2009 veelvuldig ingezet[bron?] in kuststeden zoals Knokke-Heist

Merken[bewerken]

Zie ook[bewerken]