Brommobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een brommobiel

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid en met meer dan twee wielen, tegenwoordig veelal vierwielig. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk en deed in 1995 zijn intrede in Nederland. Brommobielen hebben gewoonlijk twee zitplaatsen naast elkaar. In de Europese regelgeving behoren vierwielige brommobielen tot de categorie L6e: lichte quadri-mobile voor personenvervoer. Een brommobiel is voor de verkeerswetgeving anders dan een gehandicaptenvoertuig.

Alle door brandstof aangedreven brommobielen hebben een variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.[bron?]

Specificaties in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Een motor met elektrische ontsteking is toegestaan, maar die mag een cilinderinhoud van maximaal 50 cc hebben, wat overeenkomt met een bromfietsmotor. Zo'n motor heeft erg veel moeite met een brommobiel, zodat gewoonlijk een kleine viertakt dieselmotor wordt gebruikt, vaak een tweecilinder met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc. Het vermogen mag dan hoogstens 4 kilowatt zijn. Het leeggewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram om te voldoen aan de Nederlandse en Belgische wetgeving voor bromfietsen In Nederland geldt echter een speciale, verruimende bepaling voor elektrische brommobielen.

Nederlandse wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) definieert een brommobiel als bromfiets op meer dan twee wielen die is voorzien van een carrosserie, en bepaalt er onder meer over:

  • De regels van het RVV betreffende motorvoertuigen zijn, in plaats van de regels betreffende bromfietsen, mede van toepassing op brommobielen, tenzij anders is bepaald.
  • De toegestane maximumsnelheid is 45 km/h.

De Wegenverkeerswet 1994 (WVW) bepaalt dat een motorrijtuig op vier wielen, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig, als bromfiets geldt indien:

Een cilinderinhoud van 50 cc is niet veel, daarom lopen de meeste brommobielen op diesel of elektriciteit.[1]

De bestuurder moet een rijbewijs hebben in een van de volgende categorieën:[2]

Voor een brommobiel wordt geen motorrijtuigenbelasting geheven. Als de brommobiel een open carosserie heeft en er geen autogordels zijn, is gebruik van een helm verplicht als. Bij een gesloten carrosserie is een helm niet nodig.

Een brommobiel mag niet op fietspaden, autowegen, autosnelwegen of wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer rijden.

Sinds september 2005 geldt een kentekenplicht en sinds 1 oktober 2009 een rijbewijsplicht.

Nederlands verkeersbord C8.svg
Nederlands verkeersbord C15.svg
 
Nederlands verkeersbord C9.svg
C8 en C15: Brommobielen, ruiters, vee en wagens toegestaan C9: Gesloten voor brommobielen, ruiters, vee en wagens

Een combinatie van de verkeersborden voor geslotenverklaring C8 en C15 is daarbij niet hetzelfde als C9, hoewel de plaatjes op de borden gelijk zijn. C8 is namelijk een verbod voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, dus niet voor brommobielen. C9 is uitdrukkelijk wel een verbod voor brommobielen.

Verkeersbord Brommobiel toegestaan Betekenis
Nederlands verkeersbord C8.svg
Ja Ja C8 Verboden voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines
Nederlands verkeersbord C15.svg
Ja Ja C15 Verboden voor bromfietsers, fietsers en gehandicaptenvoertuigen.
Nederlands verkeersbord C9.svg
Nee Nee C9 Gesloten voor ruiters, vee, wagens, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, brommobielen, fietsen, snorfietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen
Nederlands verkeersbord C9.svg
uitgezonderd brommobielen
Ja Ja C9 en OB65: Brommobiel toegestaan.
Nederlands verkeersbord C9.svg
Uitgezonderd tractoren
Nee Nee C9 en OB55: De combinatie ziet er vreemd uit, maar klopt wel. Als C9, maar tractoren toegestaan.[3]
Nederlands verkeersbord C8.svg
Nederlands verkeersbord C15.svg
Ja Ja C8 + C15, 2 losse borden onder elkaar: Gesloten voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, fietsen, snorfietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Brommobiel, ruiters en vee dus wél toegestaan

Nederlands verkeersbord C9.svg
Uitgezonderd tractoren en brommobielen
Ja Ja C9 en OB55+OB65: Brommobiel toegestaan.

Kenteken[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de uitgifte van kentekens wordt de brommobiel als bromfiets beschouwd: net als bij een bromfiets is de kentekenplaat is een miniplaatje en is er aan de voorkant geen nummerplaat.

Een brommobiel wordt echter gefabriceerd met ruimte voor een grote nummerplaat, zoals een auto heeft. De overgebleven ruimte wordt soms benut voor een vrijwillige aanduiding "45 KM", of een leuke naam. Een gele sticker of kenteken mag niet, omdat dit te veel lijkt op een kentekenplaat.

Verschillen met een gehandicaptenvoertuig[bewerken | brontekst bewerken]

Verplicht bromfietspad (bord G12a)

Verschillen met een gehandicaptenvoertuig zijn onder meer:

  • Een gehandicaptenvoertuig mag niet breder zijn dan 110 cm. Een brommobiel is meestal breder en lijkt daardoor vaak meer op een gewone auto.
  • Een brommobiel mag niet op een trottoir/voetpad, fietspad of fiets/bromfietspad rijden. In Nederland zijn er plaatsen waar een brommobiel wél op het bromfietspad mag rijden, dit wordt aangeven door het verkeersbord G12a (zie afbeelding) in combinatie met het onderbord "brommobiel toegestaan". Op het (brom)fietspad van de Afsluitdijk is dit bijvoorbeeld zo geregeld, omdat brommobielen anders erg moeten omrijden.
  • Een gehandicaptenvoertuig mag soms op een trottoir of voetpad parkeren, een brommobiel mag dat niet. Dit betekent ook eventueel parkeerkosten, net als bij een gewone auto.
  • Voor een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig.

Belgische wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De bestuurder moet minstens 16 jaar zijn en tevens, indien hij geboren is na 14 februari 1961, het rijbewijs geldig voor (minstens) de categorie A3 in zijn bezit hebben. Een verzekering is verplicht, maar er hoeft geen wegenbelasting ("wegentaks") betaald te worden.

In België zijn de eerste brommobielen voor 4 personen toegelaten voor de openbare weg. [4] Een Belgisch kentekenplaat is verplicht vanaf maart 2014.[5][bron?] Een helm is niet verplicht als er veiligheidsgordels aanwezig zijn.

De brommobiel heeft het verbod te rijden op autosnelwegen, autowegen, daar waar het de auto ook verboden wordt, fietspaden, trottoirs, en daar waar de plaatselijke wetgeving het hem verbiedt (bijvoorbeeld een eenrichtingsweg).

Hij moet, zoals de bromfiets klasse B, zich in zijn rijrichting uiterst rechts op de (meest rechtse) rijstrook begeven, met uitzondering van de voorsorteerstrook.

In tegenstelling tot een tweewielige bromfiets mag een brommobiel parkeren op een openbare parkeerplaats op een wijze die door de plaatselijke wetgeving wordt toegestaan, dus eventueel met gebruik van parkeermeter, parkeerschijf en dergelijke.

Elektrische brommobiel[bewerken | brontekst bewerken]

In tijd van groeiend bewustzijn omtrent milieu, klimaatopwarming en energiebesparing, worden elektrische minivoertuigen een alternatief vervoermiddel voor korte afstanden en voor lokaal gebruik.

De bekendste toepassing van elektrische minivoertuigen is de golfkar, maar er bestaan ook elektrische minivoertuigen die volledig aangepast werden aan het verkeer op de openbare weg qua veiligheid en regelgeving.

De elektrische brommobiel valt op in het verkeer, en werd daarom in de zomer van 2009 veelvuldig ingezet[bron?] in kuststeden zoals Knokke-Heist.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De benaming is officieel brommobiel, maar die naam is in de volksmond niet erg ingeburgerd. Vaak spreekt met van 45-km-autootje. Er is een voorstel voor de benaming bromauto.
  • Ligier was vroeger vooral bekend om zijn racewagens, tegenwoordig maken ze vooral brommobielen. Ligier is tevens dé bedenker van de brommobiel.[7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]